KIJKEN & ZIEN – TOONWAARDE

Met de toonwaarde, ook wel intensiteit genoemd, geef je aan hoe licht of donker een kleur is. Bijvoorbeeld een lichte toon, midden toon of donkere toon in verhouding tot de omgeving. Dat kan heel lastig zijn. Ik denk dan onmiddellijk aan de eerste keer dat ik een portret schilderde. Het oogwit schilderde ik erg licht ….. en daar klopte helemaal niets van. Uiteindelijk leerde ik dat oogwit geschilderd wordt in een gebroken tint. Bijvoorbeeld warm grijs. Tanden zijn ook heel lastig te schilderen. De tanden van het ondergebit bevinden zich in de schaduw van mond en bovengebit en zullen in een donkere toon geschilderd moeten worden. Waarschijnlijk donkerder dan je denkt.

Op deze pagina zie je daarvan twee voorbeelden.

Begrippen: Kleur, verzadiging, intensiteit 

Zo meng je een reeks tonen: Lees meer …

Dambord:

  • Er zijn twee velden aangeduid met een letter … A en B.
  • Ze lijken qua toonwaarde totaal verschillend. Veldje A is duidelijk donkergrijs en veldje B is duidelijk lichtgrijs …. ja toch?
  • Welnu, het antwoord is:  Ze zijn qua toonwaarde volledig identiek.

Veld met toonverloop (gradiënt):

  • Het grote vierkante veld verloopt van donkergrijs (links) naar lichtgrijs (rechts)
  • De strook die daarin is afgebeeld lijkt toch duidelijk een tegengesteld toonverloop te hebben ….lichtgrijs (links) naar donkergrijs (rechts) ………. toch?
  • Dat is onjuist …. de strook heeft een volkomen egale grijze toon. De strook die daarboven is afgebeeld is een kopie. Daaraan is makkelijker te zien dat het een egaal grijze strook is.