PALET & FREEZER PAPER

Alternatief voor een groot scheurpalet

Een groot palet is handig, vooral bij het schilderen van een groot werk. Zelf ben ik niet zo happy met het steeds vasthouden van een palet en leg ik het graag op een hoog verrijdbaar karretje. Op youtube zag ik dat er vrij vaak gewerkt wordt op een glasplaat. Bijvoorbeeld zo’n glazen schap van een oude koelkast. Ze schilderen de onderzijde grijs zodat je de kleur beter kunt beoordelen. Je moet wel steeds het glasoppervlak schoonpoetsen.

Ik heb er het volgende op gevonden:

  • Voor het palet heb ik een plaatje alucopal op maat laten knippen (40x50cm). Alucopal is het identieke materiaal dat gebruikt wordt voor dibond fotoafdrukken. Het is leverbaar in 3, 4 en 6 mm. Het palet is glad genoeg om er met verf direct op te kunnen werken. Ik kies echter voor een wegwerpfolie.
  • Als paletfolie gebruik ik Reynolds Freezer Paper. Je kunt het (on line) kopen bij een quiltwinkel. Ik bevestig het met stukjes tape op het palet. Handig, Als je klaar bent met schilderen vouw je de paletfolie dubbel en gooi je het met de resten olieverf weg. Ideaal.

Beschrijving Freezer Paper:

Freezer paper (FP) is speciaal papier met een plasticlaagje aan een zijde (de glimmende kant). Het is een Amerikaans product, oorspronkelijk voor huishoudelijk gebruik, bijv. om vlees in te wikkelen. Voor huishoudelijk gebruik is het steeds meer vervangen door plasticfolie of aluminiumfolie. Freezer paper zou waarschijnlijk niet meer op de markt zijn als het niet was ontdekt voor hobbydoeleinden. Freezer Paper: Lengte 12 meter, 38 cm breed.

Hetzelfde spul als “Reeves Tear-off palettes” maar nu op de rol. De prijs is minder dan 10 euro per rol.