DE KLEURENCIRKEL – HULP BIJ HET KLEUREN MENGEN

De kleurencirkel – “Real life” in een kartonnen versie

Vrijwel iedere art-shop heeft een kleurencirkel in het leveringsaanbod. Hij is leverbaar in glossy karton van onder meer het bedrijf “Colorwheel Company” (www.colorwheelco.com). Zo’n kleurencirkel biedt je veel ruggesteun bij het mengen van bepaalde verven en kleuren.

  • Via de ene zijde van de kleurencirkel kun je een complementair kleurpaar bepalen. Bijvoorbeeld groen en rood. Dat is heel handig voor het verminderen van de kleurintensiteit of het bereiken van schaduwkleuren. Ook zie je welk kleurpaar je kunt gebruiken om de kleurintensiteit te temperen/breken (gebroken complementair). En zelfs als je dit wilt bereiken met een drieklank of vierklank.
  • Via de andere zijde van de kleurencirkel kun je allerlei mengkleuren bekijken. Bijvoorbeeld Geel + Blauw = Groen, Geel + Wit = Lichtgeel, Geel + Zwart = Olijfkleur etc.

Voor meer informatie over kleurentheorie verwijs ik graag naar het boekje Kleurenleer van hr Johannes Itten / René Smeets, Nederlands Hardcover 9789043919289 Druk: 8 augustus 2016 96 pagina’s.

De kleurencirkel – De APP “Pocket Color Wheel” van de firma Mochaseeds, Free downloadable via de Play Store (Android) 

Tegenwoordig bestaan er allerlei leuke APP’s. Ik vond een APP die wel heel veel gelijkenis vertoont met de kartonnen kleurencirkel. Kijk maar eens naar de schermafbeeldingen (Screenshots).

Opmerking: Persoonlijk vind ik het gehannes met een smartphone tijdens het schilderen met olieverf niet echt handig en gebruik ik liever de kartonnen versie. Maar .. voor ieder wat wils. Veel succes er mee.