TEXTIEL MET HOUTLIJM EN PIGMENTEN

Proef gedaan door pigmenten te mengen met moderne witte houtlijm (Henkel / Pattex Profix 100 / polyvinylacetaat dispersie). Dat is bijzonder makkelijk te doen. Deze houtlijm is ook in een dikkere laag (mm’s) binnen 2 dagen droog. In dunnere lagen zelfs in enkele uren. De lijm wordt uiteindelijk erg hard dus gebruik op een paneel is beter dan op een doek. De lijm is aanvankelijk wit maar wordt na droging transparant.

PVAclijm (polyvinylacetaatlijm), ook wel witte houtlijm of schoollijm genoemd, is een vaak witte, dik pastavormige, thermoplastische synthetische lijm die wordt gebruikt voor het verlijmen van houtconstructies. De bekende witte houtlijm is een dispersie van polyvinylacetaat in water. De lijmverbinding komt tot stand door verdamping (of absorptie) van het water.

Toepassing:
In eerste instantie heb ik deze lijm gebruikt in het kader van een werkstuk met een soort namaakbladeren bestaande uit, met houtlijm doordrenkte, katoenen lapjes. Deze wilde ik modelleren en na harding aan de buitenzijde beschilderen. De pigmenten waren bedoeld als onderschildering. Op zich waren de resultaten eigenlijk heel bemoedigend. Na verloop van tijd werden de katoenen doekje behoorlijk stevig en hard. In een tweede proefje bleek dat je heel goed pigmenten door de lijm kunt mengen. De kleur was na droging minder intens maar goed genoeg om verder mee te werken. Later heb ik dit werk niet doorgezet.