HULPGEREEDSCHAP BIJ HET VERDASSEN

Ik heb geprobeerd om vloeiende overgangen, zoals bij wolkenluchten of menselijke huid, te schilderen door middel van tamponneren en verdassen. Het verdassen deed ik met een waaierpenseel van dassenhaar. Mijn ervaringen zijn als volgt:

Het tamponneren met een wat grotere ronde kwast met platte voorzijde is natuurlijk niet moeilijk. Het resultaat kan, afhankelijk van het type medium, wat gespikkeld opdrogen. Een zachter resultaat, met mooie vloeiende traploze toon- en kleurovergangen kan bereikt worden met verdassen. Via een speciale daskwast (waaierpenseel) kun je dan de verfovergangen zachter maken. Dassenhaar is iets vettig en stoot de verf af. k heb dat geprobeerd en vond het niet erg succesvol. Ik zag al snel kleine verfstreepjes ontstaan. De reden? Misschien het gevolg van het feit dat ik geen echte peperdure dassenpenseel kocht? Of de verf was nog te nat?

In probeerde een alternatief. Ik maakte een propje van een klein stukje doek en een stukje flexibel schuimrubber in de vorm van een cilindertje. Het doek vouwde ik strak om het schuim en wel op een zodanige wijze dat er geen kreukjes of vouwtjes aan de voorzijde en rand te zien zijn. Stretch-katoen c.q. Jersey is dus erg geschikt. Het geheel bond ik samen met een touwtje (zie foto).

Nadat ik, met behulp van een kwast mooie overgangen heb getamponneerd, wacht ik even en ga dan vervolgens het oppervlak tamponeren met behulp van dit doekje. Het resultaat is bijzonder naar mijn zin (zie foto detail menselijke huid). Na gebruik gooi je het doekje met schuimrubber weg. Als het is opgedroogd is het toch onbruikbaar geworden. Overigens probeerde ik ook hardschuim. Maar dat werkt niet goed. Het “ademt niet” waardoor je er juist puntjes verf mee omhoog trekt.

Tips:

  • Tamponneer van licht naar donker. Volg daarbij zoveel mogelijk de vlakken met min of meer identieke tonen/tinten.
  • Veeg voortdurend op de voorzijde opgebrachte verf af op een doek of keukenpapier.
  • Heb je de indruk dat het schuimrubber en katoen verzadigd is met verf, pak dan een nieuw tooltje. Dat voorkomt dat je werk troebel en futloos wordt.
  • Het is zinvol om een nieuw tooltje even te bevochtigen met de juiste tint verf. Dit om te voorkomen dat je met een nieuw tooltje ineens alle verf van je schilderij opneemt.
  • Kijk zo nu en dan even op afstand wat het resultaat is. Soms zijn kleine ronde vlekjes mooi, bijvoorbeeld op bepaalde plekken in huid, daar waar alle huid ook niet meer snaarstrak staat. 🙂 Op andere plaatsen is juist een baantje/lijn mooi, bijvoorbeeld bij een slagschaduw.
  • Mis je nog wat tinten of accenten, of wil je bepaalde tonen aanpassen? Breng dan met een penseel wat tipje nieuwe verf aan. Tamponneer dat vervolgens in het werk. Soms bevochtig ik het tooltje heel voorzichtig met wat extra wit of een pittige tint vanaf het palet. Dat tamponneer ik dan heel voorzichtig in het werk.
  • Gooi de tooltjes na gebruik weg. Als verf droogt sluit het de poriën van het katoen en het schuimrubber. Er wordt geen verf meer opgenomen zodat het een soort harde stempel wordt.
Schilderen van huid - Mooie zachte overgangen door te verdassen.

Mooie zachte overgangen – Menselijke huid.

Das-Tooltjes. Je maakt het zelf van een stukje katoen, stukje schuimrubber en een touwtje.