UCHUCHUCH … WEG MET DIE KUCH

EEN AANSLAG OP MIJN LONGEN

Ik had er meer dan genoeg van. Dat gehoest en gekuch de hele winter.

Daarom heb ik mijn atelier vrij gemaakt van vervelende dampen en schadelijke luchtjes.

Natuurlijk zou je kunnen kiezen voor andere typen verf zoals waterverdunbare olieverf of acrylverf. Maar in mijn visie is de kleurkracht en zijn de mogelijkheden met olieverf ongekend. Olieverf is mijn favoriet.

BOOSDOENER – GOMTERPENTIJN:

Gomterpentijnolie is een natuurproduct en wordt gemaakt van harsen/gommen van een bepaald type pijnboom. Dat klinkt onschuldig maar in de praktijk zijn de vluchtige bestanddelen/de dampen (o.a. terpenen) van gomterpentijn uiterst irriterend voor luchtwegen en heel erg ongezond.

Gomterpentijnolie wordt door de olieverfschilder gebruikt als:

  • mager medium
  • bestand in vet medium
  • oplosmiddel voor damarhars
  • in bepaalde vernissen

BOOSDOENER – TERPENTINE

Terpentine is een aardoliedestillaat. Terpentine bevat een 40-tal componenten waaronder vluchtige aromaten. Terpentine is bijzonder schadelijk. De aromaten zijn kankerverwekkend (carcinogeen). Je kunt kiezen voor reukarme – of aromatenvrije terpentine zoals Shellsol-T maar daarin bevindt zich nog steeds een belangrijk deel aan schadelijke stoffen. De olieverfschilder gebruikt terpentine voornamelijk om penselen en kwasten te spoelen/te reinigen. De daarbij gebruikte doeken en het keukenpapier zorgen voor een fiks dampend oppervlak en uit de vuilnisbak stijgt een penetrante lucht op. Sommigen gebruiken terpentine in het magere medium. Vooral in de eerste zuigende schilderslaag wordt verf sterk verdund en wordt daarom meer terpentine gebruikt. Je schilderij staat dan heerlijk enkele dagen uit te dampen. Pffff.

ZEST-IT .. EEN PRIMA ALTERNATIEF

Zest-it Oil Paint Dilutant & Brush Cleaner is een heel goed alternatief voor de schadelijke gomterpentijnolie en terpentine. Ik heb er intussen de nodige jaren ervaring mee. Zest-it wordt gewonnen uit de schillen van citrusvruchten (NL=zeste). Zest-it ruikt lichtjes naar citrus, het is slecht ontvlambaar (> 70 ºC) en het oplossend vermogen is heel groot. Zodoende kun je met zest-it heel goed dammarhars oplossen. Zest-it is vluchtig en zuiver, er blijft na verdamping geen product achter. Het vervliegt minder snel dan terpentine en vergelijkbaar met gomterpentijn. Je kunt het uitstekend toepassen als mager medium. Ook voor het oplossen van vette oliën, zoals standolie, lijnolie en Venetiaans-terpentijn, is zest-it geschikt.

ZEST-IT IN MIJN ATELIER:

  • Penseelreiniger – Het spoelen en reinigen van penselen en kwasten. Lees meer …
  • Mager medium – Voor de eerste laag van het schilderij
  • Vet medium – Het oplossen van oliën en harsen in het medium. Lees meer …
  • Dammarhars – De bereiding van dammarhars die weer gebruikt wordt in het vette medium. Lees meer …

MAG HET WAT KOSTEN?

Een liter Zest-It Oil Paint Dilutant & Brush Cleaner kost circa 25 euro. Daar kun je behoorlijk wat schilderijen mee produceren. Natuurlijk is het duurder dan de genoemde inferieure producten, maar ja …. mag het behoud van een goede gezondheid wat kosten?