HET SCHILDEREN VAN WATER & GOLVEN

Winterimpressie in verf:

Op 10 februari 2020 stond ik bij de havenhoofden en havenlichten van Stavoren. Nou ja .. staan … ik werd er bijna afgeblazen zo stormde het. Die nacht was het bar en boos geweest. De drijvende kracht achter deze eerste winterstorm van 2020 was de stormdepressie Ciara. Er stond nog steeds een zuid-wester 8 Beaufort met windvlagen tot 100 km/uur. Ik houd van dit weer. Blijkbaar als enige, want ik heb die ochtend geen mens gezien. De golven beukten op de havenhoofden, het was een prachtig schouwspel. Dit moest ik schilderen. Zie schilderij …

Foto: Alles komt horizontaal voorbij. 

Grisaille:

  • Allereerst schilderde ik op paneel (masonite) een afbeelding in grisaille.
  • Maak een bijna zwart mengseltje van ruwe omber en ultramarijn blauw. Meng met gebruik van titaan wit, vanuit het zwarte mengsel, een reeks tonen . Schilder daarmee de grisaille. Laat het goed drogen. Het mengen van een reeks tonen …

De beschildering:

Golfdalen en vlakker water:

Ik gebruikte voor de golfdalen transparante tinten. Je maakt deze tinten lichter door ze te mengen met zink-wit. Zink-wit is een meer transparant wit dan titaan-wit. Ook maak ik gebruik van Transparant Wit (Talens, Rembrandt). Deze verf heeft nagenoeg geen dekkracht en is erg geschikt om er andere transparante verven “in te verpakken”.  Het geheel krijgt een zekere zachtheid.
Je brengt de verf op met gebruikt van penselen. De streek is steeds conform de golfbeweging. Met de stroom mee. Het gebruik van koel tegen warm doet het goed.

  • Indigo, een koele tint. Dit is wel heel erg blauw. Je kunt het breken met een tipje van het complementaire Cadmium Rood Licht.
  • Paynes gray, een transparante koele donkere tint. Het neigt naar blauw en is mooi doorschijnend
  • Davies Gray (W&N Artist). Een bijzonder transparant warm groenachtig grijze tint. De kleur kun je vergelijken met leisteen.
  • Groenachtig Omber (Talens, Remebrandt). Een perfecte transparante kleur om het water groenachtig te maken.
  • Transparant Oxide Geel (Rembrandt). In de overslaande golven zie je groenachtig geel. Met toevoeging van een tipje transparant oxide geel is dit effect mooi te bereiken.

Overslaande golven en schuim:

Je gebruikt hiervoor het dekkende titaanwit.  Je kunt werken met kleine penselen met stug haar, maar ook met colour shapers (sgraffito).

  • Puur wit kun je nog sprankelender maken door er een tipje vermiljoen oranje in te werken. Gebruik het met mate bij enkele high lights.
  • Verder is het raadzaam om in het schuim ook paynes grey te verwerken. Als alles wit wordt zie je geen contrasten. Oplichtende golven en spetters zie je enkel tegen een iets donkerder achtergrond.
  • Met een sleper kun je heel subtiel een schuimspoor op de golftoppen trekken.

Het gebruikte water en golven palet.

Grisaille geschilderd met een reeks grijs tonen. Dit hoeft niet zo precies.

Beschildering met transparante verven. De grisaille schemert door de beschildering heen.