SCHILDEREN OP OLIEVERFPAPIER

Er bestaat speciaal papier waarop je met olieverf kunt schilderen. Ze gaan vaak per 10 op een afscheurblok. Schilderen op papier doe je bijvoorbeeld als oefening voorafgaand aan het schilderen van een groot schilderij. Zo’n blok met olieverfpapier neemt weinig ruimte in, handig dus voor onderweg.

Zo’n afscheurblok met olieverfpapier is een prima stabiele ondergrond en je kunt er natuurlijk direct op schilderen. Nadat het werk gereed is kun je het, met natte verf bedekte papierblad afscheuren. Beschilderen tot aan de papierrand is echter niet zo makkelijk. Daarom zul je wellicht liever eerst een papierblad van het blok scheuren en daarmee verder werken.

Ondanks het feit dat het olieverfpapier vrij dik is, zal het toch de neiging hebben te werken. Opspannen op een hard oppervlak door vastplakken met tape is dan nodig. Maar hoe doe je dat?

  • Leg het te beschilderen papier, met de achterzijde naar boven, op een glad (werk)blad
  • Breng tape aan op de randen. Doe dit overlappend, zodat je het papier aan het (werk)blad tapet. Werk losjes, je hoeft het tape niet op het blad vast te strijken.
  • Neem nu het papier & de tape voorzichtig los en keer het papierblad om. De plakzijde van de tape is nu naar boven gericht.
  • Plak nu nieuwe stroken met tape over de plakzijde van het eerder aangebrachte tape. Zo plak je het papierblad op je ondergrond (Bijvoorbeeld meubelplaat).
  • Na het beschilderen en drogen knip of snij je gewoon de overstekende tape weg.

Het eindresultaat is een volledig tot de rand beschilderd papierblad dat bijvoorbeeld in een passe-partout kan worden ingelijst.

Een blok van 10 vellen Olieverfpapier. Best handig om mee te nemen en leuk om op te schilderen.

Leg het vel papier met de onderzijde naar boven op een glad en schoon oppervlak.

Trek het vel papier met de tape los van de ondergrond.

Tape het vel nu, met de te beschilderen zijde naar boven gericht, op de ondergrond. Tape over tape! Geen tape op het papier!

Je kunt nu lekker schilderen. De verf mag gerust buiten het papierformaat op de tape terecht komen.

Snijdt rondom het papiervel de tape door.

Alleen op de achterzijde blijven taperesten achter.

De voorzijde van het beschilderde olieverfpapier is geheel intact gebleven. Het werk is klaar om in te lijsten, in bijvoorbeeld een passe-partout.