DEKKRACHT VERF OP EEN GLADDE DRAGER

Een gladde ondergrond/drager is prettig om op te schilderen, vooral bij fijnschilderen. Je kunt er met grote precisie prachtig gedetailleerd op schilderen. Ik heb echter ervaren dat een (spiegel)gladde ondergrond ook nadelen heeft:

  • Ik gebruikte verf, kobalt turquoise blauw en kobalt chroomoxide groen, van Winsor & Newton Artist. Beiden, conform de verpakking, dekkend. Helaas, op het gladde houten paneel met Gesso toplaag bleek dat de dekkracht van deze verven onvoldoende was. Ik heb het gewenste resultaat behaald na 2 à 3 laagjes.
  • Daarbij zie je bij een glad paneel werkelijk ieder stofje en iedere onregelmatigheid in de ondergrond of de verflaag.

Weer een ervaring rijker.

Opmerkingen:

  • In het vervolg kies ik de ondergrond op basis van het werkstuk dat ik wil gaan schilderen.
  • Het medium was Liquin Original. Daarvan is bekend dat het transparantie in de hand werkt. Ik heb er spaarzaam gebruik van gemaakt.

Op de foto: verticaal, de dekkende verven in banen geschilderd over een horizontale onderschildering in tonen van licht naar donker.