RECEPTEN – INLEIDING

DE POTTEN & PANNENFABRIEK

De hier beschreven recepten heb ik met succes gebruikt om zelf panelen te maken die met textiel zijn bespannen en daarna zijn behandeld tot een goed werkbare schildersgrond. Een korte samenvatting:

De oude meesters zouden bijzonder enthousiast zijn geweest met ons huidige aanbod aan plaatmateriaal! Eikenhout ging werken/barsten/scheuren en was veel te zwaar. Er ontstond de behoefte om schilderijen te kunnen transporteren. Pas later werd er op textiel geschilderd en wilde men deze doeken kunnen wisselen en oprollen. Verven en gronden moesten het ontgelden.

Je kunt textiel natuuurlijk ook opspannen op een plaatmateriaal. Tegenwoordig is er keuze genoeg. Voorbeelen zijn: Triplex, Multiplex, MDF, aluminium honingraat.

Zelf werk ik graag met triplex dat aan beide zijden voorzien is van een watergedragen acrylaat- of alkydverflaag. Het opgespannen textiel wordt behandeld met: lijmgrond, krijtgrond, skuitlaag en pigmentpasta. In dit deel heb ik de recepten en methoden om deze stoffen te maken samengevat.

Een overzicht van wat hierna beschreven wordt:

  1. Wassen van het textiel om de après (aardappelmeelpapje) te verwijderen. Daarna strijken.
  2. Aanmaken van een lijmgrond. Huiden- of beenderlijm 24h weken in water. Daarna opwarmen tot 60 à 70 graden.
  3. Opspannen van het doek, kruislings, vastnieten aan de achterzijde. Insmeren met lijmgrond. Plooien uitspannen.
  4. Tweede laag lijmgrond.
  5. Hierop kun je dan een moderne gesso aanbrengen, bijvoorbeeld enkele lagen Talens 1001. Maar, je kunt ook kiezen voor een krijtgrond.
  6. Krijtgrond = lijmgrond met hierin opgelost dubbelgewassen gipskrijt en het pigment lithophone wit. Ook weer bij 60 à 70 graden. Enkele lagen opbrengen. Snel werken! 12h droogtijd. Desgewenst tussentijds schuren.
  7. Afwerken met een sluitlaag, anders zuigt de ondergrond te veel (olie uit je olieverf / water uit de acrylverf). Sluitlaag = lijmgrond, eventueel op kleur gebracht door pigment (liefst aardkleuren zoals groene aarde of oker). Wrijf een hoeveelheid pigment in een warme lijmoplossing. Vermeng dat dan met een grotere hoeveelheid lijmgrond (60 à 70 grd) en breng het snel op. Je hebt dan de laatste laag als sluitlaag met kleur (imprimatura).

Ik vermoed dat je, na dit alles gelezen te hebben, snel je canvas-op-spieraam bij de gerenommeerde vakhandel zult kopen. Niet iedereen is zo zot als ik om dit allemaal zelf op ambachtelijke wijze te willen doen. Maar, ik kan je wel verzekeren dat je hier heel veel van leert en veel ervaring opdoet over hoe verf zich mainifesteert op verschillende dragers en schildergrond.

Mocht je toch interesse hebben om hiermee zelf aan de slag te gaan …… op deze website vind je de benodigde recepten en werkwijzen.

Succes er mee.