VERSTEKZAGEN – ERVARINGEN

Voor het zelf maken van een schilderijlijst of baklijst heb je een goede verstekzaag nodig.

Ik deed ervaring op met een:

 • verstekzaagmachine (ook een handzaag)
 • handzaag / kapzaag met verstekbak
 • elektrische afkort- & verstekzaag.

Eigenschappen die ertoe doen:

 • Veilig werken
 • Perfecte gladde zaagsnede
 • Vrijloop van de zaag en de verstekbak
 • Perfecte hoek (45 of 90 graden)
 • Vastklemmen van het te zagen lijstje
 • Lengte-aanslag
 • Zaag geleiding
 • Stabiliteit van de verstekzaag
 • Prijs passend bij een beperkt budget

Mijn voorkeur:

Ik deed prima ervaringen op met de verstekzaagmachine van Nobex (Zweeds), model Proman 110.

Ik kocht deze voor circa 50 euro bij bol.com.

Veiligheid:
Deze verstekzaagmachine is een handzaag in een geleide- en klemsysteem. Het te bewerken lijstje wordt snel en eenvoudig ingespannen. Je werkt makkelijk en veilig met deze verstekzaagmachine.
Perfecte gladde zaagsnede:
Het zaagblad heeft een bijzonder fijne vertanding, is geschikt voor hout, is smal en is superscherp. Ik adviseer om te kiezen voor een zaagbald type PRM-24. Dit zaagblad heeft 24 geharde zaagtanden per inch. De zaagsnede is slechts 0,63 mm breed. Met een dergelijk zaagblad zaag je glad zonder rafels.
Vrijloop van de zaag en de verstekbak:
De zaag loopt vrij en komt tijdens het zagen niet in contact met de geleiding of het klemblok. Je kunt deze zaag, bij het inspannen, in een vrije bovenpositie plaatsen zonder dat het te zagen lijst wordt geraakt.
Perfecte hoek (45 of 90 graden):
De draaibare onderplaat heeft diverse vaste posities. Via een klem & kliksysteem zijn deze posities makkelijk te vinden. Het instellen van een perfecte 90 graden of 45 graden hoek is makkelijk. De leverancier claimt 0,2 graden nauwkeurigheid.
Vastklemmen van het te zagen lijstje:
Deze verstekzaagmachine is uitgevoerd met een instelbare klembeugel. Via een beugel en pompbeweging zet je de lijst snel en eenvoudig vast zodat het tijdens het zagen niet verschuift. Feitelijk werkt dit klemsysteem identiek aan dat van een kitpistool.
Lengte-aanslag:
De zaag is uitgevoerd met een traploos instelbare lengteaanslag. Voor de korte latten is dat erg handig, vooral bij serieproductie. Je maakt latten met identieke lengtes.
Zaag geleiding:
Als je onder verstek zaagt (45 graden) worden er zijwaartse krachten op het zaagblad uitgeoefend. Dit zaagblad is strak in de houder opgespannen. De 4 geleide-pennen zorgen voor een  stabiele en uitgelijnde zaagoriëntatie.
Stabiliteit van de verstekzaag:
Deze verstekzaak (machine) moet goed en stabiel op een ondergrond geschroefd worden. Een workmate volstaat niet. Het geheel gaat tijdens het zagen te veel bewegen. Kies voor een brede dikke plank of een stabiel (dik) werkblad. Vervang de standaard PRM-12 (12 zaagtanden per inch) voor een PRM-24 (24 zaagtanden per inch). Dat zaagt weer net wat rustiger.

Opmerkingen:
Op basis van de nodige online “reviews” koos ik voor de Nobex Proman 110. Vergelijkbare machines/fabrikanten worden blijkbaar niet hoog gewaardeerd. Op diverse sites wordt de Nobex Proman 110 aangeboden voor zo’n 150 euro. Wonderlijk genoeg werd/wordt hij bij Bol.com aangeboden voor slechts 50 euro. Ik nam de gok en één dag later werd de zaag al afgeleverd. Je bent wel een aardig tijdje bezig met het monteren van alle onderdelen! Maar het eindresultaat is een hele behoorlijke verstekzaagmachine waar ik heel erg blij mee ben.

ERVARINGEN MET DE VERSTEKZAAGMACHINE IN BEELD

Het zaagblad met fijne vertanding glijdt door twee kunststof geleiders die corresponderen met pennen op de zaagplaat/onderplaat.

Met dit klemmechanisme trek je de te zagen schilderijlijst vast in de houder. Het mechanisme werkt feitelijk net zo als een kitspuitpistool.

Druk de rode houder in en door draaien verander je de zaaghoek. Binnen in de zaaghouder zijn vaste klikstanden voor verschillende hoeken o.a. 90 graden en 45 graden.

De aanslag (rood onder) is vrij instelbaar. Zo zaag je identieke lengtes.

Het is een wonder dat deze verstekzaagmachine in zo’n klein doosje geleverd wordt. Het samenstellen is dan ook een aardige montageklus.