GRISAILLE IN GRIJS OF OMBER?

Grisaille met gebruik van grijzen of met gebruik van gebrande omber?

Grisaille wordt veelal opgezet met grijzen. De basiskleur is warm of koel zwart die je mengt vanuit ultramarijn blauw + ruwe omber. Maar sommige schilders gebruiken gebrande omber of gebrande sienna. Soms met veel oplosmiddel waarbij de schilder eerst de tonen ruwweg met een kwast opzet en dan vervolgens met een doek de lichte tonen maakt door de verf grotendeels weg te wrijven.

Ik bedacht me dat bij mijn eigen glacis schilderijen, waarbij de grisaille is opgezet met zwart/grijs, het blauw zoals indigo en ultramarijn het heel goed doen. De warme tinten zoals geel en rood komen wat minder goed tot hun recht. Ik moest er rekening mee houden en op die plekken zorgen voor wit of heel licht grijs.

Ik realiseer me nu dat glaceren een vorm van kleurenmengen is. Geel over grijs = vertroebelen. Geel over grijs leek al snel op bruin of oranje. Tja … als dat koele grijs blauwachtig is, dan is dat ook wel logisch. Ik heb tevergeefs gezocht op www over informatie op dit gebied. Wanneer maak je de keus voor een onderschildering in grijzen of in omber (of misschien wel beiden).

Het zou interessant zijn hierover meer te weten. Ik ga het een keer uitproberen op een proefcanvas.

Een reactie via email is meer dan welkom.