ROLMES – SNIJDEN VAN TEXTIEL

Marouflage:

Bij de marouflagetechniek wordt doek opgespannen op een houten paneel. Je hebt als voordeel dat het doek veel houvast biedt aan verf, ook als het impasto wordt opgebracht. Daarbij houdt je de mooie textuur van doek.

Ik gebruik hiervoor katoen of linnen. Eerst wordt het gewassen om daarbij de appret te verwijderen (appretteren).  Daarna span ik het op het houten paneel. Aan de achterzijde wordt het vastgeniet. Uiteraard wordt het doek behandeld met een lijmgrond en krijtgrond (lees meer …). Daarna dient het overbodige deel van de stof te worden afgesneden/geknipt. Mijn ervaring is dat het knippen een lastig en tijdrovend karweitje is. Je hebt een super goede en scherpe schaar nodig en dan nog is handigheid en geduld nodig.

Tegenwoordig gebruik ik een rolsnijder. Ik vond hem in de Stoffen en Granituren Winkel. Merk PRYM model Maxi Rollschneider / Rotary Cutter. Deze maxi heeft een rolmes met een diameter van 45 mm. Ik kocht er meteen een setje reservemesjes bij. Het wegsnijden van het doek, ook in de hoeken en vlak tegen de hulplatten, is nu “een peuleschil”. De ondergrond waarop je snijdt is het multiplex paneel. Dat is zacht en het mes blijft scherp. Uiteraard oppassen met nieten. In de hoeken komt de schaar er nog even aan te pas. 🙂