PENSELEN SPOELPOT

Het gebruik van een “penselen en kwasten spoelpot of spoelbak

Tijdens het schilderen lopen je kwasten en penselen vol met verf. Je maakt je penselen zo nu en dan schoon door ze aan papier of een doek af te vegen en vervolgens te spoelen in een pot met een geschikt oplosmiddel. Het oplosmiddel wordt troebel van de verf en pigmenten. De volgende dag is de vloeistof weer helder en ligt het pigment op de bodem. Na verloop van tijd hoopt het bezinksel op (drab / residu). Het is handig om een geperforeerd plaatje in de spoelpot te plaatsen zodat er een soort scheiding ontstaat tussen helder oplosmiddel en het bezinksel. Wordt de laag bezinksel te dik, dan kun je het heldere oplosmiddel afgieten, het geperforeerde plaatje wegnemen en dan de drab verwijderen en afvoeren naar de milieu-straat. Het oplosmiddel kun je gewoon aanvullen en hergebruiken. Als oplosmiddel gebruik ik Zest-It Oil Paint Dilutent & Brush Cleaner. Dit wordt geëxtraheerd uit de schillen van citrusvruchten en is slecht ontvlambaar (> 70 grd. C.). Voor je gezondheid is het vele malen beter dan bijvoorbeeld terpentine of terpentijn.

Een penselen spoelpot zelf maken:

Er bestaan prachtige professionele penselen spoelpotten. Ze zijn vaak gemaakt van metaal, al dan niet verchroomd. Zie afbeelding. Maar je kunt ook kiezen voor een eenvoudig fröbelwerk. Het gaat als volgt:

  • Zoek een glazen pot met een metalen deksel. Een pot met een hals die niet te veel insnoert verdient de voorkeur. Een pot met een inhoud van 1 liter is geschikt.
  • Verzamel geperforeerd materiaal. Bijvoorbeeld een zeef die je knipt uit een anti spatscherm (keukengerei). Maar ook geperforeerd aluminium of een dekseltje met gaten volstaat ook.
  • Vouw van de zeef een soort bakje. Het moet door de opening van de fles passen. Een omgekeerd dekseltje op de bodem en daarop een metalen geperforeerd plaatje kan ook. Plaats dit in de pot zodanig dat je op een kwart van het vloeistofniveau een afscheiding krijgt.
  • Vul de pot voor de helft  met het oplosmiddel (zest-it).