INSPIRATIE …. WACHT JIJ DAAR OOK NOG OP?

Wachten op inspiratie? Ehhhh …. ja soms wel. Maar blijf daar niet in hangen want dan ben je over een jaar nog niet aan het schilderen. 

Over inspiratie, tegenslag, twijfel, wat anderen er van vinden, uithuilen en verder gaan, door buffelen, het licht zien, het eureka-gevoel en tijdig stoppen

Aan de slag

Inspiratie komt wanneer je bezig bent. Dan komen de ideeën en wil je ineens “alles uit de kast trekken”. Het is dan tijd om keuzen te maken en niet alles tegelijk te willen. “Minder is Meer”, houdt dat in gedachten. Een plan van aanpak helpt. Maar okay, er zijn ook schilders die “out of the blue” helemaal los gaan.

Tegenslag

In een later stadium blijkt het ineens niet zo eenvoudig. Je ervaart tegenslag. Je hebt de neiging de handdoek in de ring te gooien. Bedenk dan: het is maar een dun laagje verf. Ik kan het wegvegen, na droging overschilderen of zelfs wegschuren. Daarna kan ik gewoon weer verder.

Twijfel

Heel vaak ervaar ik twijfel. Ik ben niet tevreden over het geheel. Soms kan ik niet benoemen wat mij aan het schilderij hindert. Of het heeft te maken met onvermogen. Dan hang ik het schilderij weg op een plek waar ik het dagelijks zie.

Je ziet het licht

Soms hangt zo’n onaf-schilderij er meer dan een jaar. En dan ineens …. “zie ik het licht”. Dan verander ik de compositie, of schilder een deel over, haal iets weg of voeg iets toe. Dan blijkt het schilderij, na de nodige inspanning, een heel aardig werk te zijn geworden.

Door buffelen

Er komt een moment dat het niet lijkt op te schieten. Het schilderij heeft nog geen smoel, geen contrast, geen uitstraling. Het devies is …. gewoon door buffelen, uren maken, op tijd stoppen, er een nachtje over slapen. Maar vooral, doorgaan. Dit leidt vrijwel altijd tot een fraai eindresultaat.

De visie van anderen

Het kijken van anderen is al genoeg. Of ze nu niets zeggen of feedback geven … je wordt er door beïnvloed. Maar pas op …ga er niet ogenblikkelijk mee aan de gang. Kijk het eerst nog even aan. Zoveel mensen, zoveel meningen.

Uithuilen en opnieuw beginnen

Ook dat gebeurt. Te lang vechten met een werk is niet goed voor je moreel. Bij een doek gaat het mes er in. Een paneel schuur ik machinaal glad. Of het schilderij gaat naar de vliering in het rek. Je komt het jaren later tegen. Dan kijk je er anders tegenaan. Dat is erg leerzaam overigens.

Eureka

Komt er een eureka-moment? Ja, soms wel. Een geslaagde gezichtsuitdrukking, een goed gesuggereerde haarlok, twinkelingen op het water …. yes!!! Maar eerlijk is eerlijk …. in de meeste gevallen blijft er bij mij het gevoel dat het beter had gekund.

Op tijd stoppen

Op tijd stoppen blijkt niet zo makkelijk. Je hebt de neiging om door te gaan en smeert het geheel dicht. Stop als het goed genoeg is. Neem de tijd om er een handtekening onder te zetten. Dan kan het schilderij drogen en kan het gevernist worden.

Vol enthousiasme aan de slag.

Het zit tegen .. wat nu?

Uithuilen en opnieuw beginnen.

Eureka … ik zie het licht.

Zo, dat schilderij is klaar.