VERNISSEN … HOE DOE JE DAT?

Hoera, het schilderij is klaar. Nu nog even vernissen en het werk is gereed voor de eeuwigheid. Het lijkt zo makkelijk. Maar pas op …. er kan nog veel misgaan in deze laatste fase. Een goede voorbereiding is van groot belang.

Tips:

 • Geef het schilderij voldoende tijd om te drogen. Olieverf oxideert langzaam. Na 3 maanden kan een tussenvernis worden aangebracht. Na 6 to 12 maanden het slotvernis.
 • Tussenvernis is identiek qua samenstelling als slotvernis, echter de concentratie aan (dammar)hars in tussenvernis is geringer. Een andere naam voor tussenvernis is: retoucheervernis of ophaalvernis.
 • Koop het tussenvernis of eindvernis voor olieverf van een gerenommeerd fabikaat. Ik gebruik meestal vernis van Winston & Newton. De op deze website zelf gemaakte dammarvernis gebruik ik enkel voor het schildersmedium en niet voor een tussenvernis of slotvernis.
 • Werk in een schone stofvrije ruimte.
  Het opbrengen van het tussenvernis of het eindvernis doe je in een schone en stofvrije omgeving. Ontstof gereedschap en je werkplek grondig. Draag niet pluizende kleding en zonodig een haarnetje. Voorkom dat mensen of dieren de ruimte betreden. Zet alle materialen klaar. Zorg voor verlichting die langs het schilderij strijkt. Een zaklamp (brede led lamp) kan handig zijn.
 • Ontvetten:
  Tussenvernis hecht niet goed op vettere plekken van het schilderijoppervlak. Het oppervlak wordt dan ongelijkmatig qua glansgraad. Maak daarom eerst je droge olieverfschilderij schoon met een niet pluizend katoenen doekje met terpentine. Met snelle bewegingen, zonder te poetsen, haal je overtollige olie weg.
 • Het vernissen:
  Gebruik een nieuwe spalter of/en zonodig een niet pluizend doekje. Let het werk horizontaal op een tafel. Het schilderij vernissen waarbij het op de ezel staat is af te raden. De vernis wil nog wel eens gaan “zakken” waarbij druipers gevormd worden. Werk snel en probeer vlak voor vlak aansluitend dun te bestrijken. Overtollige vernis kun je met een doekje verwijderen. Werk eerst in horizontale korte en kleine bewegingen (slechts 10 à 20 cm per streek). Dan verticaal. In de laatste fase zijn alle streken in één richting (naar de onderzijde van het werk). Stop tijdig met het kwasten/poetsen. Controleer met strijklicht of er geen “vergeten” droge plekken zijn.
 • Leg het schilderij in horizontale positie weg en scherm het af tegen vallend stof (plaatje schoon karton op twee balkjes). Neem een droogtijd van 24 tot 48 uren in acht.

Waarom vernissen?
Lees meer: Vernis … meer dan uiterlijk vertoon?