ZELFBOUW SCHILDERSTATIEF / SCHILDEREZEL

Aangezien ik vrij grote panelen en doeken beschilder en het handig kan zijn om gelijktijdig aan meerdere schilderijen te werken heb ik zelf “een flink uit de kluiten gewassen” schilderstatief gemaakt. De totale breedte is 120 cm. De hoogte is circa 210cm. Je bouwt het als volgt:

  • Laat bij een lokale timmerman profielbalkjes zagen en schaven. Meranti, 40x40mm. Daaruit een uitsparing frezen van 16x16mm.
  • Koop een paneel van MDF, 2-zijdig wit gelakt. Dikte 16mm. Afmeting: 122x140cm.
  • Monteer dit paneel in de uitsparing van de lange profielbalkjes via schroeven (35 mm). Schroef van achter af.
  • Zaag de korte profielbalkjes op maat. Maak een mooie houtverbinding zodat  het keurig aansluit op het profiel van de lange balkjes. Ze ook deze balkjes vast op het paneel (schroeven 35mm). Van achter af.
  • Teken nu op regelmatige afstanden boorgaten af t.b.v. de spreidbussen. 25mm van de rand van het paneel. Onderlinge afstand naar eigen inzicht. Bijvoorbeeld 10cm. Zorg er voor dat ze perfect zijn afgetekend en de gaten onderling (links-rechts) perfect waterpas zijn gepositioneerd. Center de gaten met een priem.
  • Boor nu de gaten met een boor met kleine diameter. Boor perfect haaks en in lijn. De diameter van deze boor is net zo groot als de ziel van de grotere boor (volgende stap).
  • Kies de diameter van de grote boor al naar gelang de buitendiameter van de schroefhuls. De schroefhuls moet goed klem komen te zitten in dit gat. Schroefhulzen koop je bij de metaalvakhandel en speciaalzaken (b.v. Campie – Breda). Ik kocht messing schroefhulzen M6 x 25 mm. Boor de gaten haaks en rechtstandig in het paneel. Als je de diameter van de kleine boor met zorg hebt gekozen, dan centreert deze grote boor perfect.
  • Gebruik nu een klein beetje PU-lijm. Niet te veel. Bevochtig het boorgat en tik, met gebruik van een houten blokje, de schroefhulzen in de boorgaten.
  • Als de schroefhuls goed strak passend in de plaat vastzit kun je direct verder werken. Neem een stalen of RVS schroef M6 en draai die in de schroefhuls. Je zult merken dat dit heel zwaar gaat. Immers, de binnenschroefdraad van de schroefhuls loopt tapts toe. terwijl je de schroef er in draait zal het achterdeel gaan spreiden. De vier delen gaan steeds meer uit elkaar staan en de huls vreet zich vast in het paneel. Gebruik eventueel wat vet op de schroefdraad. Draai zonodig de schroef met in-uit-in-uit bewegingen steeds verder. Een stuk draadeind M8 in een accuboormachine wil ook wel helpen.
  • Vervolgens voorzie je je accuboormachine van een zelftapper M6 (machinetap). Je gaat nu de schroefdraad van de schroefhuls goed op maat maken. Er komen messing snijresten uit de huls. Gebruik wat olie.
  • Je paneel is nu bijna klaar. Je kunt het rechtop zetten en, schuin onder een kleine hoek, tegen de muur plaatsen. Zet het met beugels vast aan de muur en eventueel aan de vloer. Let ook nu weer op het waterpas stellen.
  • De volgende stap is het maken van de schapjes. Bijvoorbeeld vier stuks. Daarop komen je schilderijen te staan. Ze dienen net zo breed te zijn als het paneel, 120cm.
  • Ik gebruikte daarvoor resten aluminiumprofiel die ik bij de lokale oud-metaal-handel (Verbeek) vond. Maar van hout kan het natuurlijk ook gemaakt worden.
  • Voorzie de schapjes van montagegaten. Boor ruim, bijvoorbeeld 8 of 9 mm. Zet ze met sterknoppen M8 vast. Ook deze koop je bij de speciaalhandel. Draai er eventueel een lengte draadeind 60xM6 in.

Schroefhuls & sterknop

De inrichting van mijn ateliertje. Op het grote statief (links) staan soms meerdere werken te drogen. Op de schildersezel (rechts) ben ik aan het werk. Zo kan ik mijn werken wisselen en verplaatsen. Dat bevalt prima.

Verder kun je het paneel te kust en te keur voorzien van attributen zoals een schapje voor je kwasten en verf, ophanghaak voor een afvalzakje, steunlatten, verlichting enz. Zie ook: schilderstokken. 

Het is een aardige klus …. maar … dan heb je ook wat. Succes er mee.