JAPANSE SPATELS – TOEPASSINGEN BIJ HET SCHILDEREN MET OLIEVERF

Een setje Japanse Spatels koop je bij de bouwmarkt voor vier euro. Ze zijn bedoeld om er mee te plamuren.

Toepassingen:

Ik gebruik de Japanse spatel bij het schilderen met olieverf op de volgende manieren:

 • Schoonkrabben van het palet.
  Het schoonkrabben van een glad (glazen) palet gaat heel fijn met een Japanse Spatel. Het oppervlak ervan is glad en de rand super strak.
 • Een strakke rand schilderen.
  Soms is het fijn om een strakke rand te schilderen. Smeer met een paletmesje of kwast een beetje verf op de rand van de Japanse spatel. De verf moet een beetje pasteus zijn. Zorg ervoor dat de verf aan één kant van de spatel terecht komt. Nu duw je de Japanse spatel rechtstandig tegen je werk (haaks). Met een plat kwastje veeg je nu de verf vanaf de spatel op het doek. Je krijgt zo een super strakke afscheiding.
 • Impasto/reliëf.
  Breng pasteuze verf aan op de Japanse spatel. Zet de spatel tegen het doek. Nu duw je met behulp van een plat kwastje of een schildersmesje de verf van de Japanse spatel op het doek. Op deze manier kun je een lekkere opstaande scherpe rand maken die veel licht vangt.
 • Mini-mengpalet.
  Soms heb je maar heel weinig verf nodig. Of je wilt de mengkleur goed kunnen beoordelen. Breng wat verftinten aan op een Japanse spatel en houdt deze vlak bij het te schilderen deel. Je kunt zo prachtig de kleur beoordelen, nog een beetje mengen op de Japanse spatel en daarvandaan met een penseeltje de verf overbrengen op het doek.

Een set van vier Japanse Spatels koop je voor minder circa vier euro. Ze worden ook wel verkocht als plamuurspatelset.

Met een Japanse Spatel kun je goed een glad palet schoonkrabben.

Met behulp van een Japanse spatel kun je goed en makkelijk een strakke afscheiding schilderen.

Ik gebruik de Japanse spatel vaak om even een beetje verf vlakbij het te beschilderen deel te brengen. Je beoordeeld zo goed de mengkleur.