OPLOSMIDDELEN VOOR OLIEVERF

Toepassing:
Oplosmiddel gebruik je om olieverf mee te verdunnen. Werk volgens het vet-over-mager principe. Gebruik het oplosmiddel druppelsgewijs in de eerste beschildering.

Zest-It:
Mijn voorkeur gaat uit naar Zest-It Paint Dilutant. Het is één op één uitwisselbaar met gomterpentijn en heeft als voordeel dat het niet irriterend is voor je luchtwegen en niet brandbaar is.

Gomterpentijn:
Het conventionele gomterpentijn heeft een goed oplossend vermogen.  Je kunt er makkelijk een aanzienlijke hoeveelheid dammarhars, standolie, lijnolie en venetiaans terpentijn in oplossen. Dergelijke harsen en oliën gebruik je in een vet medium. Kies voor een zuivere Gomterpentijn (Portugees) b.v. van het fabrikaat Aquamarijn. Het is te koop bij Verfmolen De Kat.

Terpentine:
Het gebruik van terpentine raad ik af. Incidenteel gebruik ik het voor het schilderen van hele dunne lijntjes.

Zest-It

Mijn sterke voorkeur gaat uit naar Zest-It Oil Paint Dilutant. Het is een geweldig alternatief voor gomterpentijn. Het is wat mij betreft één op één uitwiselbaar met gomterpentijn. Ik gebruik het in pure vorm in de eerste laag van het schilderij.

Tevens gebruik ik zest-it het voor het maken van dammarvernis. De dammarhars lost zeer goed op in Zest-It. Maak zelf Dammar Vernis.

Daarnaast pas ik Zest-It toe in mijn eigen gemaakte medium. Deze bestaat uit Zest-it waarin lijnolie, standaardolie, venetiaans terpentijn en dammarhars opgelost is. Piet’s Medium

Zest-It heeft als voordeel dat het:

 • nagenoeg geen geur verspreidt.
 • geheel vervliegt zonder residuen achter te laten.
 • niet irriterend is voor ogen en longen.
 • niet brandbaar/ontvlambaar is.
 • een oplossend vermogen heeft dat vergelijkbaar of groter is dan dat van gomterpentijn.

Gomterpentijn 

Gomterpentijn (ook wel terpentijnolie genoemd) is het conventionele oplosmiddel voor olieverf. De juiste benaming voor de door (kunst)schilders gebruikte terpentijn is terpentijnolie heet. Uit diverse pijnbomen wordt de balsum getapt waaruit, door distillatie, de vluchtige terpentijnolie wordt verkregen. Na een volgende destilatie ontstaat gerectificeerd terpentijn.

Het is een “natuurproduct”. Je zou daarom verwachten dat het beter is voor milieu en gezondheid. Maar pas op!

 •  Gomterpentijn is sterk irriterend is voor ogen en huid. Het geeft aanleiding tot overgevoeligheid (allergie). Ventileer je werkruimte goed.
 • Terpentijn heeft een dusdanig hoog oplossend vermogen dat zelfs de bekende witte plastic weggooibordjes en schaaltjes aanvreet. Gebruik daarom glazen potjes e.d.
 • Om gezondheidsredenen (luchtwegen / irriterend) raad ik aan om de gomterpentijn te vervangen door zest-it.

Terpentine ( Engels: White Spirit) 

Er zijn schilders die terpentine gebruiken in de onderste lagen van het schilderij. Persoonlijk vindt ik dit geen goed idee.

 • Je verdunt de verf te veel waardoor er minder “hechting” met de drager ontstaat.
 • Veel van de terpentine verdwijnt bliksemsnel in de drager.
 • En verder vervliegt de terpentine zo snel dat je al tijdens het schilderen merkt dat het schilderen moeizamer verloopt.
 • Daarnaast ziet het eindresultaat er, na droging, schraal uit.
 • Het gehalte aan aromaten in Aromatenvrije Terpentine is 50% geringer ten opzichte van standaard terpentine! Je ademt nog steeds vrij veel aromaten in en die zijn niet gezond (carcinogeen).

Terpentine is een kleurloze, heldere en niet-viskeuze vloeistof met een typische sterke kerosine-achtige geur. Terpentine is net als benzine een aardoliedestillaat.

Gebruik terpentine voornamelijk om je penselen te reinigen.

Zest-It Dilutant - Oplosmiddel

Zuivere Gomterpentijn - Oplosmiddel
Terpentine - Aromatenvrij