VASTZITTENDE DOPPEN VAN VERFTUBES DRAAIEN

Best irritant, maar het komt vrij vaak voor dat de dop van een verftube behoorlijk vast zit. Je krijgt hem er met de hand niet meer afgedraaid. De oorzaak is dat achtergebleven verf tussen de dop en de tube is uitgehard. Hoe pak je dit aan:

Voorbereiding:
Krab met behulp van een (stomp) schroevendraaiertje de droge en harde verf tussen de dop en de tube weg.

Oprollen:
Is je tube niet meer helemaal mooi vol, rol dan de verftube losjes op. Op deze manier krijg je meer grip op de tube. Je voorkomt hiermee dat de halflege tube, tijdens het losdraaien van de dop, tordeert.

Waterpomptang:
Met een waterpomptang (ook wel combinatie pomptang) kun je goed grip krijgen op alle voorkomende doppen, de kleine van 20 ml tot en met de grote van 200 ml. Ik pak zo’n dop stevig beet en knijp een beetje. Dat doe ik rondom. Dus nog zonder aan de dop te draaien. Op deze manier komt de dop meestal al aardig los. Dan pas probeer ik de dop los te draaien. Als je merkt dat de tube begint te vervormen (torderen), stop dan.

Oplossing – Heet water:
Houdt de dop en de bovenkant van de tube onder heet stromend water. Geef het de tijd zodat zowel het plastic van de dop, de uitgeharde verf en de tube goed heet wordt. Probeer dan opnieuw de dop los te draaien. Eigenlijk lukt dat altijd.

Puntje van de tube knippen:
Als genoemde oplossingen niet werken kun je altijd nog een schuin puntje van de onderzijde van de tube knippen. Door de tube na gebruik één of twee slagen op te rollen houdt je de boel min of meer dicht. Draai er na gebruik folie omheen. Meestal wordt dit een aardige knoeiboel.

Met een stomp schroevendraaiertje krab je de oude harde verf weg.

Pas op dat deze sliertjes niet gaan “zwerven”. Het wordt snel een knoeiboel.

Rol de tube op zodat je er goed grip op hebt.

Knijp, zonder te draaien, in de dop. Verzet de waterpomptang op de dop en knijp en masseer de dop nogmaals. Doe dit rondom.

Nu kun je met je waterpomptang de dop losdraaien. Dat luk vrijwel altijd.

Als paardenmiddel kun je de dop, tube en verf altijd nog bewerken met heet water.