HET SCHILDEREN VAN METALEN – MESSING, ROOD KOPER, TIN, ZILVER, IJZER

Het schilderen van metalen objecten

Het lijkt me leuk om een stilleven te schilderen met als voorstelling “de messing oliekannen en vetspuiten” die ik gezien heb in het Wouda Gemaal. Ze staan opgesteld op een geperforeerde RVS-plaat. Maar hoe in vredesnaam schilder je messing (geel koper) en RVS?

Ik raadpleegde hiervoor het boek “Kleuren mengen in de Praktijk van Helen van Wyk – Tirion Art”. Daarin vond ik enkele voorbeelden, opdrachten en een mooie tabel met menginstructies.

Ik besloot allereerst alle genoemde tonen en kleuren vanuit deze tabel zelf te mengen en de verkregen kleurmengsels in betreffende tabel op te nemen (figuur).

Geel koper / Messing

Daarnaast heb ik een proefopdracht uit het boek van Helen van Wyk geschilderd. Twee geelkoperen potten (messing). Het was maar een oefening dus ik schilderde het losjes en vrij snel op speciaal papier. Het ging me voornamelijk om het kleuronderzoek.

Het verliep allemaal verassend makkelijk. Ik schilderde een grisaille met acrylverf. Met olieverf werkte ik vanuit de lichten naar het donker.

Helen van Wyk adviseert het gebruik van gebrande omber. Dat is nogal verassend omdat je toch echt meer zou drenken aan allerlei gele tinten. Gebrande omber is wel wat groenig en gemengd met cadmium geel licht en cadmium geel middel en met een vleugje cadmium oranje ….. dan krijg je echt fantastische tinten.