TECHNIEK – GLACEREN

skyline, A2, polder, december, middag, donkere wolken, regenachtig, zonlicht, oplichtende horizon, kerktoren, kerk, water, sloten, oplichten, helder, spiegelend, wateroppervlak

De glaceertechniek is een oude schildertechniek waarbij, met gebruik van transparante verven, laag over laag zeer diepe en glansrijke schilderijen worden gemaakt. Transparante verf wordt in dunnen lagen over een onderschildering, die in licht en donker is gemaakt, opgebracht. Op deze manier kan het schilderij worden opgebouwd uit heel veel lagen. Het is een schildermethode die veel tijd vergt. De onderlinge lagen dienen eerst door en door droog te zijn. De glaceertechniek wordt ook gebruik als aanvulling op andere technieken zoals alla prima. Via glaceren worden kleurnuances verschoven of verdiept en  wordt er harmonie in de kleuren van een schilderij gebracht.

Uiteraard kun je ook slechts enkele delen van je schilderij glaceren. Dit gebeurt dan meestal in een laatste bewerking.

Bij glaceren wordt er gewerkt met een glaceermedium. Zo’n medium bevat gewoonlijk standolie en/of een dammarvernis. Het bevordert de vloei en resulteert in een glacis-uitstraling.