TECHNIEK – GLACEREN

skyline, A2, polder, december, middag, donkere wolken, regenachtig, zonlicht, oplichtende horizon, kerktoren, kerk, water, sloten, oplichten, helder, spiegelend, wateroppervlak

Zonsondergang bij Stellendam, Kwade Hoek & Slijkgat

Olieverfschilderij door Pieter Broertjes. Op een prachtige zomeravond bij Stellendam, op de dijk met zicht op de vuile hook en het slijkgat. Het is laag water. Het warme licht accentueert het groengeel op de basaltblokken, het slib kleur bruinoranje, groepen wadvogels doen zich te goed aan schelpen en weekdieren. Het water twinkelt en schittert. Pure luster. Eeen schitterend beeld dat ik met veel plezier heb vertaald in olieverf op paneel.

De glaceertechniek is een oude schildertechniek waarbij, met gebruik van transparante verven, laag over laag zeer diepe en glansrijke schilderijen worden gemaakt. Transparante verf wordt in dunnen lagen over een onderschildering, die in licht en donker is gemaakt, opgebracht. Op deze manier kan het schilderij worden opgebouwd uit heel veel lagen. Het is een schildermethode die veel tijd vergt. De onderlinge lagen dienen eerst door en door droog te zijn. De glaceertechniek wordt ook gebruik als aanvulling op andere technieken zoals ala prima. Via glaceren worden kleurnuances verschoven of verdiept en  wordt er harmonie in de kleuren van een schilderij gebracht.