TUSSENVERNIS OP BASIS VAN ALCOHOL

Bij het restaureren van een schilderij kan het raadzaam zijn om de originele kunstenaarsbeschildering te scheiden van een nieuw opgebrachte retoucheerbeschildering. Je kunt dan besluiten om een tussenvernis (andere benaming: retoucheervernis) op basis van alcohol toe te passen. Dit tussenvernis is na droging niet meer op te lossen met olieverf/mediums gebaseerd op minerale oplosmiddelen zoals terpentine en terpentijn. De scheiding tussen “oud” en “nieuw” is volledig.

 • Opbrengen van tussenvernis:
  Tussenvernis mag alleen op volledig gedroogde olieverf worden opgebracht. Dit vernis droogt enorm snel. Ventileer goed anders wordt je high!
 • Verwijderen van een nieuwe beschildering:
  De nieuwe olieverfbeschildering kan desgewenst verwijderd worden met gebruik van minerale oplosmiddelen, zonder de tussenvernis en de originele beschildering aan te tasten.
 • Verwijderen van tussenvernis op basis van alcohol:
  Een retoucheervernis/tussenvernis gebaseerd op alcohol is op te lossen en te verwijderen (reversibel) met gebruik van een alcoholoplossing.
 • Eindvernis:
  Een op alcohol gebaseerde retoucheervernis mag niet overgeschilderd worden met een eindvernis gebaseerd op een mineraal oplosmiddel (damar in terpentijn of anderen).

Fabrikant van tussenvernis op basis van alcohol:
Een gerenommeerd fabricaat/product is Schmincke 50020 retoucheervernis op alcoholbasis. Het bevat, naast ethanol/alcohol, ketonen-harsen en essentiële oliën.