VISIE – HET LICHT

DE STROOMRAFELINGEN VAN HET LICHT

Je moet het een keer meegemaakt hebben, varen op zee daar waar het tij zoet en zilt bij elkaar brengt. Je ziet het aan het kleurcontrast, de schuimsporen en aan die vreemde puntige opstaande golfjes, diepe kolken en kibbelende kabbels …. alles verraadt dat deze weerbarstige waterstromen protesteren en niet willen mengen. Zeevarenden noemen dit fenomeen “stroomrafelingen”.

Zo ervaar ik als schilder de “Stroomrafelingen van het Licht”. Het zijn die momenten waarbij de zon laag staat, schaduwen lang zijn en kleuren verbleken. Het moment dat scheerlicht contouren, silhouetten en textuur accentueert. Momenten waarbij de deemstering een mysterieuze sfeer oproept en waarbij de overgang van licht naar duister, bij gloren en bij schemering, de wereld in een ander perspectief zet.

Duizenden waterdruppels, zoals caleidoscopen, verstrooien het licht in rijke kleurschakeringen. Water, met zijn zinsbegoochelende weerspiegelingen, de kronkellijntjes en kleurmozaïeken, hypnotiseert. Niets blijft hetzelfde, de dynamiek is oneindig.

Het zerk, met zijn waterdamp en ziltkristallen, filtert en manipuleert het door het universum geëmitteerde spectrum tot een onwaarschijnlijk veelzijdig palet met ontelbare kleurnuances.

“De Stroomrafelingen van het Licht”, ik kan er niet genoeg van krijgen. Nu pas, op latere leeftijd, begin ik stap voor stap te ervaren hoe ik deze impressies in verf kan weergeven. Het schilderen ervan ervaar ik als één grote inspirerende ontdekkingsreis. Ik raak ervan doordrongen dat ik schilder bij de gratie van het licht.

Pieter Broertjes (Boskoop, 1951)

PIETER BROERTJES – SCHILDEREN MET OLIEVERF

Pieter Broertjes, Oosterhout, 1951. Schilderen met Olieverf. Verkoop van olieschilderijen met als thema Natuur in Nederland, wadden, slufter, slenk, zeegezichten, water, luchten, wolken, zonsondergang en weerspiegelingen. Ik schilder ook portretten.

Pieter Broertjes – Schilderen met Olieverf.