STAALDRAAD – KNIPPEN EN KLEMMEN

Flexibel staaldraad

Bij het ophangen van schilderijen gebruik ik meestal flexibel staaldraad. Dit staaldraad bestaat uit 7 strengen waarvan iedere streng weer bestaat uit 7 stuks superdunne draadjes. Het wordt geleverd onder de naam staaldraad 7×7:

  • 1 mm diameter: voor kleine canvas doeken.
  • 1,5 mm diameter: voor het gros van de doeken en panelen.
  • 2 mm diameter: voor de zwaardere panelen

Werklast en breeklast:

Het 1,5 mm draad heeft een werklast van ca. 35 kg en een minimale breeklast van ca. 160 kg. Maar pas op, dat is de spanning die in de lengterichting van de draad mag voorkomen. Het is niet het gewicht van het schilderij. Even kort door de bocht, houd maar rekening met een factor 10. Dus dan mag het schilderij maximaal 3,5 kg wegen.

KNIPPEN

Zelfs met een goede scherpe kniptang is het lastig/onmogelijk om dit 7×7 flexibele staaldraad door te knippen. Er blijven altijd enkele van die superdunne draadjes heel. Daarbij vervorm je de draad waardoor deze gaat rafelen. Ze zijn vlijmscherp die piepkleine staaldraadjes.

Ik gebruikte voorheen een Dremel met slijpschijfje. Daarmee slijp je de draad mooi en vlak door. Dat gaat perfect maar het is toch een gedoe.

Ik heb mijzelf verwend met een speciale tang, een zogenaamde draadknipper. Ideaal, ik kan het iedereen aanraden.

PERSEN

Persen van van draadklemmen. Met behulp van aluminium draadklemmen maak je lussen in het staaldraad. Deze draadklemmen kun je in diverse maten kopen (match de maat met het flexibele staaldraad 1 of 1,5 of 2mm). Je knijpt de draadklemmen vast met een speciale universele perstang. De verbinding is werkelijk subliem en supersterk.

P.S. Deze methode is veel beter en meer betrouwbaar dan de methode met de kroonsteenbusjes en schroefjes.
Zie ook: Piet’s frame en ophangsysteem light en Piet’s frame en ophangsysteem heavy

Soepel staaldraad, 7×7

Draadknipper (rood)  en perstang (blauw).

Draadklemmen, aluminium. 1 mm, 1,5 mm of 2 mm.