STAALDRAAD – KNIPPEN EN KLEMMEN

Knippen en klemmen van flexibel staaldraad

Bij het ophangen van schilderijen gebruik ik meestal flexibel staaldraad. Dit staaldraad bestaat uit 7 strengen waarvan iedere streng weer bestaat uit 7 stuks superdunne draadjes. Het wordt geleverd onder de naam staaldraad 7×7. Kies zo mogelijk voor een roestvaststalen uitvoering.

1 mm diameter: voor kleine canvas doeken.
1,5 mm diameter: voor het gros van de doeken en panelen.
2 mm diameter: voor de zwaardere panelen

Werklast en breeklast:
Het 1,5 mm draad heeft een werklast van ca. 35 kg en een minimale breeklast van ca. 160 kg. Maar pas op, dat is de spanning die in de lengterichting van de draad mag voorkomen. Het is niet het gewicht van het schilderij. Even kort door de bocht, houd maar rekening met een factor 10. Dus dan mag het schilderij maximaal 3,5 kg wegen.

Knippen:
Het op lengte knippen van dit draad is best lastig. Zelfs met een goed kniptang blijven er altijd enkel van die superdunne draadjes heel. Daarbij vervorm je de draad waardoor deze gaat rafelen. Ik gebruikte voorheen een dremel met slijpschijfje. Dat gaat perfect maar is toch een gedoe. Ik heb mijzelf verwend met een speciale tang, een zogenaamde draadknipper. Ideaal, ik kan het iedereen aanraden.

Persen van van draadklemmen:
Met behulp van aluminium draadklemmen maak je lussen in het staaldraad. Dat doe je met een speciale universele perstang. De verbinding is werkelijk subliem en supersterk. P.S. toch weer net wat beter en meer betrouwbaar dan de methode met de kroonsteenbusjes en schroefjes.

Zie ook:

Piet’s frame en ophangsysteem light en Piet’s frame en ophangsysteem heavy

Draadknipper (rood)  en perstang (blauw).

Soepel staaldraad, 7×7

Draadklemmen, aluminium. 1 mm, 1,5 mm of 2 mm.