GLAZEN PALET MET GRIJZE ACHTERGROND

Een groot palet is handig, vooral bij het schilderen van een groot werk. Je kunt natuurlijk zo’n groot houten palet kopen/maken. Zelf ben ik niet zo happy met het steeds vasthouden van een palet en leg ik het graag op een hoog verrijdbaar karretje. En, ik vind het lastig om het palet, nadat de verf enkele dagen is ingedroogd, te reinigen. Verf laten zitten en daarop steeds verder werken vind ik ook niet zo lekker, je krijgt velletjes gedroogde verf in je werk

Een glazen schap van een koelkast:

  • Neem zo’n glazen schap van een oude koelkast. Meestal heeft zo’n schap aan de lange zijden kunststof beschermstrips. Lekker laten zitten. Ze zorgen ervoor dat de bodem vrij ligt van de ondergrond.
  • Ontvet de onderzijde met thinner en beschilder het met olieverf in dekkend grijs. Je mengt de grijze olieverf met het medium liquin (alkyd). Beschilder de onderzijde met twee à drie lagen. Pas dan is het dekkend. Kies voor het grijs een neutrale middentoon (niet warm en niet koud en 50% qua toonwaarde).
  • Je hebt nu een palet waarop je je mengkleuren tegen een grijze achtergrond kunt beoordelen (zie animatie).
  • Schoonmaken kun je, ook nadat de verf is ingedroogd, met een spatel of/en scheermesje of/en lap met terpentine. P.S. je hoeft de verf niet altijd weg te gooien. De nog zachte verfkleurtjes kun je mengen tot een neutraal grijs. Dat kun je dan hergebruiken.

De grijze achtergrond van dit palet helpt je om een juiste toon bij het mengen in te schatten. in de animatie heb ik geprobeerd te laten zien hoe subjectief wij grijs inschatten. Tegen een donkere achtergrond lijkt middengrijs licht, tegen een lichte achtergrond lijkt middengrijs donker. In alle getoonde frames van de animatie is de horizontale grijze balk in het centrum egaal in middengrijs. Is dat niet frappant?

Een glazen schap van een koelkast is heel geschikt als palet. Beschilder de onderzijde met neutrale middengrijze olieverf.

De beoordeling van grijze toonwaarden: De balk in deze animatie is steeds gelijk, egaal middengrijs. Afhankelijk van de achtergrond toont deze balk donker, licht en zelfs met een verloop van licht naar donker.