PALET & FREEZER PAPER

Een groot palet kan handig zijn, vooral bij het schilderen op een groot doek/paneel. Zelf ben ik niet zo happy met het steeds vasthouden van een palet en leg ik het graag op een tafeltje of bevestig het aan mijn schildersstatief. Op youtube zag ik dat er vrij vaak gewerkt wordt op een glasplaat. Op zich mooi maar wel zwaar en niet makkelijk te transporteren. Ook moet je steeds weer het oppervlak schoonpoetsen. Ik heb er het volgende op gevonden:

  • Voor het palet heb ik een plaatje alucopal op maat laten knippen (40x50cm). Alucopal is het identieke materiaal dat gebruikt wordt voor dibond fotoafdrukken. Het is leverbaar in 3,4 en 6 mm. Het palet is glad genoeg om er met verf direct op te kunnen werken. Ik kies echter voor een wegwerpfolie.
  • Als palet folie gebruik ik Freezer Paper. Je kunt het kopen bij een quiltwinkel. Ik bevestig het met stukjes tape op het palet. Handig, Als je klaar bent met schilderen vouw je het papiertje dubbel en gooi je het met verf en al weg. Ideaal.

Beschrijving: Alucore:

Alucopal© is een aluminium composiet materiaal. Het bestaat uit een kern van polyethyleen die aan weerszijden is verbonden met een vooraf gecoate aluminium laag. De combinatie van een chemische en thermische hechting geeft de plaat een bijzondere hoge sterkte en stijfheid. Alucopal© is eenvoudig te verwerken en vele verschillende vormen kunnen eenvoudig worden gefabriceerd. De platen zijn aan de voorzijde voorzien van een duurzame PVDF coating. De achterzijde van de plaat is voorzien van een beschermende polyester coating.

Beschrijving Freezer Paper:

Freezer paper (FP) is speciaal papier met een plasticlaagje aan een zijde (de glimmende kant). Het is een Amerikaans product, oorspronkelijk voor huishoudelijk gebruik, bijv. om vlees in te wikkelen. Voor huishoudelijk gebruik is het steeds meer vervangen door plasticfolie of aluminiumfolie. Freezer paper zou waarschijnlijk niet meer op de markt zijn als het niet was ontdekt voor hobbydoeleinden. Freezer Paper: Lengte 12 meter, 38 cm breed. Hetzelfde spul als “Reeves Tear-off palettes” maar nu op de rol. De prijs is minder dan 10 euro per rol.