VERLICHTING MET LED-TUBE

Mijn werkruimte (Licht met een kleurtemperatuur van 4000 K)

De verlichting in mijn mini-atelier c.q. werkruimte is volledig uitgevoerd in LED-tube verlichting.

Aanvankelijk was ik behoorlijk sceptisch over LED-verlichting. Ik vond dat het licht erg koel was en neigde naar monochromatisch (een zeer beperkt spectrum).

Intussen zijn er goede LED-tube lampen leverbaar. Ik koos voor het fabrikaat Opple, serie Batten. Boven mijn schildersstatief hangt een aluminium kap met vier van dergelijke LED-tube lampen (120cm lengte). De lichtopbrengst is ruimschoots voldoende en vergelijkbaar of beter dan 4 stuks 36 Watt conventionele TL’s. Qua spectrum/kleurtemperatuur zijn er twee typen leverbaar, 4000 en 3000 Kelvin. In deze armatuur bevinden zich nu vier LED tube’s van 4000 Kelvin.

3000 Kelvin:
Ik koos aanvankelijk voor 3000 Kelvin, de lamp met het warmste spectrum. De lamp produceert prettig en geschikt licht, toch nog redelijk koel. Het is geen daglichtlamp maar ja … dat licht is dan ook wel heel erg koel. Laten we realistisch zijn, de schilderijen worden te zijner tijd ook uitgelicht en bekeken met wat warmer licht. Echter, ik heb ervaren dat bepaalde koele tinten (blauwen) slecht zichtbaar waren en andere warmere tinten (roden) overheersten.  Voorbeeld: Rood overheerste in bepaalde portretten. Blauw werd ondergewaardeerd.

3000 + 4000 Kelvin:
Ik heb op 30 mei 1017 twee extra LED-tube’s van 4000 Kelvin toegevoegd. Zodoende bestaat het armatuur nu uit 2 stuks 3000K en 2 stuks 400K LED-tube lampen.

4000 Kelvin:
Ik was nog niet tevreden. Ik zag dat bij sommige (huid)tinten het licht toch nog te warm was. Zodoende heb ik op 16 juni 2017 de warmwitte tubes (3000 Kelvin) verwijderd en vervangen door 4000 Kelvin LED tubes. Nu is de armatuur dus voorzien van vier stuks 4000 Kelvin LED tubes.

Meer informatie: Het spectrum van diverse lichtbronnen


Groot atelier (4000K)

Echt leerzaam was de vervanging van alle TL-’s (7 armaturen met ieder 2 stuks à 36 Watt) in een groot atelier. We hebben met gebruik van de licht-app en smartphone een indicatieve meetsessie uitgevoerd. Zowel met conventionele TL’s, LED-TL’s 3000 K en LED TL’s met 4000K. Hieruit kwam naar voren dat:

  • De LED-TL’s zo’n 5 à 10% meer lichtopbrengst hadden dan de TL’s
  • Het opgenomen vermogen van de LED-tube’s per armatuur was 2x18Watt=36Watt (t.o.v. TL = 2×36 = 72 Watt + 10 Watt voor het voorschakelapparaat = 82 Watt per armatuur).
  • De spreiding van het licht via 2 stuks LED-tube’s in de armaturen iets breder was.
  • Het LED-licht minder fluctueert en qua zicht rustiger en prettiger overkomt.
  • De kleurtemperatuur van 3000K te warm was.
  • De kleurtemperatuur van 4000K naar tevredenheid was.

Opmerkingen:

  • We namen foto’s van een wit doek op een ezel, een doek met regenboogkleuren op een ezel.
  • Zonder echter meetapparatuur zoals een spectrophotometer zijn onze bevindingen natuurlijk nogal indicatief en subjectief

Handige tip: download een lichtmeter-app op je smartphone. Dan kun je meten wat de lichtopbrengst en verdeling is.  Lichtmeter-app