AUREOLINE GEEL – EEN VERGETEN KLEUR?

Aureoline Geel,  (Aureolin yellow of Cobalt yellow) is een verf gebaseerd op het pigment Kobaltkalium Nitriet (Engels: potassium cobaltnitrite) met de kleurindexcode, PY40.

Het toeval wil dat ik van deze, nogal kostbare verf, een tube van fabrikaat Royal Talens- Rembrandt in mijn oude voorraad heb. Zo’n 35 jaren lag deze superverf op mij te wachten. :-). De verf is in die periode behoorlijk stug geworden en de kleur, direct uit de tube, is nogal “groenachtig-messing”.  Echter, als ik een heel klein tipje van deze transparant gele verf in wat medium oplos …. dan weet je niet wat je ziet! Het is een fantastisch mooi helder goudachtig geel. De glans spat er af.

Ik heb gelezen op het internet dat deskundigen het oneens zijn over de kleurechtheid van Aureoline. Deze gele verf zou na verloop van tijd verkleuren naar bruinachtig. Een andere bron vermeldt dat de verf stabiel is.

Na ja zeg ….. mijn schilderijen hoeven echt geen 100 jaar in topconditie te blijven hoor. En ik ben zo enthousiast over deze verf. Aereoline is transparant en de enige geschikte onderschildering is dus helder wit.  De transparantie van deze verf zorgt er voor dat het invallende licht via de witte onderschildering reflecteert en dan nogmaals de pigmenten raakt enz.

Talens levert deze Aureoline olieverf niet meer.
Feedback van Schmincke: “The only shiny, bright, transparent and (very) warm yellow is “INDIAN YELLOW 11248”. A second possibility is “TRANSLUCENT OCHRE 11604”. This colour is a brilliant, bright, very transparent and warm yellowish brown”.
Ik heb op www gezien dat het fabrikaat Oudt Holland wel aeroline olieverf levert.

Heeft iemand ervaring met aureoline gele olieverf?  Een berichtje stel ik enorm op prijs.

Opmerkingen:

  • Het schijnt zo te zijn dat: “de verf van vroeger een bepaalde „luster” vertoonde. Het pigment was vroeger grover dan nu gebruikelijk is en had daardoor een oppervlak, dat vaak groot genoeg was om voldoende licht als een waarneembare bundel terug te kaatsen”.
  • Op de foto: Een proefpaletje waarop ik aureoline heb gemengd met wit en gebrande omber. Dit in vergelijk met cadmium geel AZO. Kijk eens naar de megkleur-geel-omber. Het is via de foto moeilijk te zien. Maar echt, dat aereoline is zoveel briljanter.