BLAUW MENGEN MET ZWART OF GRIJS = OKAY

Het donker maken van een kleur door deze te mengen met zwart is over het algemeen een niet erg geslaagde methode. Kleuren verliezen snel intensiteit en vertroebelen. Het komt het schilderwerk niet ten goede.

Als we ivoorzwart mengen met wit dan ontstaat er een koele tint grijs. In de kleurencirkel heb ik een pijltje geplaatst. Dit ivoorzwart behoort aan de koel zijde, ergens bij de blauwen.

Zodra we zwart mengen met een complementaire (tegenovergestelde) kleur, dan vertroebelt deze onmiddelijk. Probeer het maar met geel, oranje, rood, groen ……

Blauwe kleuren vormen hierop een uitzondering. Immers, blauw is ook een koele kleur. Ultramarijn blauw, gemengd met ivoorzwart, levert een mooi diep donker blauw op. Blauw en ivoorzwart gaan dus wel samen.  Koel + koel = okay.

Opmerking:
Probeer ook eens om marszwart (=oxidezwart / pigment PBk11) te mengen met wit. Je zult zien dat dit warm toont. 

Voorbeeld:
Voor één van mijn schilderijen van een avondlucht zocht ik naar een mooie donkerblauwe kleur. Je ziet die speciale luchtenkleur wel vaker, hoog en ver weg van het licht. Ik experimenteerde met allerlei type blauwe verf. Ik mengde ondermeer met gele oker. Uiteindelijk bleken er twee geschikte combinaties:  ultramarijn + paynes grey en ultramarijn met warm grijs.