DENNENGROEN … KOPEN OF MENGEN

Dennengroen is één van de vele groene olieverven die je kunt kopen. Het bleek een mooie en geschikte mengkleur te zijn in mijn Boschplaat – Kwelder & Slenken schilderijen. Ik vond deze kleur enkel in het programma van Talens – Van Gogh, code 654. Deze dekkende verf bevat de pigmenten PG7 (phthalo cyanine) en PY43 (hydrated natural iron oxide). Op de tube wordt de verf aangeduid als: Dennengroen (NL), Fir Green (Engels), Tannengrün (Duits).

Wat is dennengroen:
“What’s in a name”. Surf maar eens op het internet en je ziet allerlei groenachtige kleurnuances. In iedere geval staat de kleur geïndexeerd onder RAL6009. Het is een donkere variant van groen en “schuurt tegen het zwart aan”. De kleur toont wat minder verzadigd (grauw).

Zelf mengen:
Ik heb ervaren dat je deze kleur goed zelf kunt mengen via:

  • Pthalo Groen, bevat het pigment PG7 (phthalo cyanine).
  • Sienna Naturel, bevat het pigment PY42 (hydrated synthetic iron oxide).

Je ziet in mijn mengvoorbeeld (foto) dat de kleur wat verzadigder en met een gelige zweem uitpakt.

  • Door toevoeging van een tipje indigo breek je het geel.

Prijs:
Van Gogh  Dennengroen (NR. 654) is leverbaar met een maximale tube-inhoud van 40 ml en kost circa zes euro. Van Gogh phthalo groen (NR. 675) en Sienna Naturel (NR. 234) zijn beiden leverbaar in tubes van 200 ml en de prijs ervan is acht à negen euro. En dat voor mono-gepigmenteerde verven! Tel uit je winst!

De kleurkracht van Phthalo Groen:
Phthalo verven hebben een enorme kleurkracht. Heb je deze eenmaal op je palet, dan is het oppassen geblazen. Maar ik heb ervaren dat je phthalo-verven makkelijk kunt breken en er verassend mooie evenwichtige kleuren mee kunt mengen. Kleuren die prima hanteerbaar zijn op het palet.