GEBLADERTE – KLEURRIJKE GROENEN EN SCHADUWTINTEN MENGEN

Groenen voor gebladerte van bomen en struiken
De kleur van gebladerte, ook wel foliage genoemd, wordt al snel te groen of te kleurrijk als we dat groen mengen vanuit geel en blauw. In een eerdere post over foliage melde ik dat het mengen vanuit ivoorzwart en geel tot goede resultaten leidt. Zwart is een koele kleur met blauw in de basis, dus zo onlogisch is het niet. Het nadeel van het gebruik van zwart is dat je moet oppassen voor het vergrauwen van je schilderij.

Basismengsel zwart:
Het wordt interessanter om eerst een diepzwart te mengen met gebruik van Phthalo Groen en Alizarin Crimson. Het is verrassend om te zien hoe diepzwart dit mengsel wordt. Neem een beetje van het gemengde zwart apart en voeg een tipje Titaan Wit toe. Er ontstaat een neutraal grijs.

Mengen van groenen:
Vanuit het basis-zwart-mengsel gaan we groenen mengen. Je gebruikt hiervoor diverse typen gelen zoals: Cadmium geel donker, cadmium geel licht/hel, cadmium geel citroen etc.
Je hebt nu al een mooi gevarieerd palet met groenen die je qua kleur kunt beïnvloeden met de verhouding van de basiskleuren in het zwart. Dus een overmaat aan Phthalo Groen of juist het Alizarin Crimson.

Kleurrijk groen:
Met meer geel wordt de tint kleurrijker (chromatisch) en lichter.

Lichter groen:
Met toevoeging van wit wordt de toon lichter.

Warmer groen:
Met toevoeging van een beetje rood, zoals AZO Rood Diep, wordt het groen warmer.

Koele tinten voor de schaduwpartijen:
Voor schaduwtinten mogen koelere kleuren gebruikt worden. Violet en Blauw zijn daarvoor geschikt. Voeg aan het basismengsel zwart een tipje Dioxazine Violet toe. Pas op … dit is een enorm krachtig pigment. Dus een ietsie pietsie! Wil je meer naar een blauwe schaduwtint, dan kun je aan het mengsel Ultramarijn Blauw toevoegen. Met een tipje wit maak je mooie violetachtige of blauwachtige grijzen.

Corrigeren van kleur en toon:
En wil je dan later, als het werk droog is nog tonen wijzigen. Dan is glaceren met bijvoorbeeld groenachtig omber een mogelijkheid. Maar let op … de tonen worden wel steeds donkerder.

Oplichten en hooglichten:
Oplichten van details en textuur kan weer mooi met gebruik van iets dikkere en dekkende verf. Gebruik dan eens een schildersmesje.