INDIGO BLAUW … KOPEN OF MENGEN

Samenvattend:

Met gebruik van een dikke tube Paynes Gray in studiekwaliteit en een ietsepietsie Phthalo Blauw meng je met gemak een kleur die goed overeenkomt met Indigo. Paynes Gray is een transparant grijs dat neigt naar koel-blauw met een mooie violette zweem. Het bevat ivoorzwart en het phthalo blauw, net zoals Talens, Rembrandt, Indigo. Door een heel klein beetje extra phthalo blauw toe te voegen aan het paynes gray gaat de kleur over van koelgrijs naar donker indigo blauw. Prachtig toepasbaar in wolkenluchtenmengsels.

Indigo Kleur

Denk aan de kleur van spijkerbroeken … en je hebt direct de kleur van indigo in beeld. Het is een enigszins overheersende donkere blauwe kleur, die wat naar groen zweemt.

Oorsprong

Het natuurlijke indigo wordt vooral gewonnen uit tropische plantensoorten van het geslacht Indigofera (tinctoria). Het was in de 19e eeuw een van de belangrijkste exportproducten van India. Thans wordt Indigo synthetisch gefabriceerd. De pigmentcode is PB66.

Toepassing

Mijn belangstelling gaat vooral uit naar die kenmerkende donker blauwachtige kleur die je vaak onderin wolkenpartijen ziet. Ik zocht een manier om de mooie kenmerkende zachte overgangen vanuit het lichte wollige bijna wit, via het koele grijs naar het meer blauwachtige donker te mengen. Indigo is een transparante verf. Dat zie ik als een voordeel, vooral bij het schilderen van wolkenpartijen.

Kopen

Talens Rembrandt, Indigo, nr. 533, transparant:
Een beproefde verf waarmee ik de gezochte kleur goed benader. Deze mengverf bevat de pigmenten:
• Ultramarijn blauw – PB29
• Phthalo cyanine blauw – PB15
• Ivoorzwart/beenderzwart – PBk 9

Schmincke, Mussini, nr 478, transparant:
Dit is een monogepigmenteerde verf gebaseerd op het Synthetische Indigo, pigmentcode PB66. Ik heb er nog geen ervaring mee, maar ga dit zeker uitproberen.

Bovengenoemde kunstenaarsverven zijn vrij kostbaar. De vraag is dan ook, kun je ze ook mengen vanuit studiekwaliteit olieverf.

Indigo Blauw zelf mengen (methode 1)

Kijkende naar de samenstelling van het Rembrandt Indigo mengsel probeerde ik het volgende:
• Ultramarijn Blauw, Van Gogh, NR. 504
• Een minimaal tipje Phthalo blauw, Van Gogh NR. 570
• Een tipje ivoorzwart Rembrandt NR. 701

Je benadert hiermee heel redelijk het Indigo. Omdat Indigo heel donker is meng ik er een beetje titaan-wit door zodat ik de kleur goed kan beoordelen.

Ik zie als nadeel dat het ultramarijn blauw in het beperkt palet wordt geïntroduceert. Ultramarijn blauw neigt naar violet. Bij voorkeur gebruik ik in zomerse wolkenluchten het koningsblauw.

Indigo Blauw zelf mengen (methode 2)

Omdat ik in een luchtenpartij ook vaak gebruik maak van Paynes gray heb ik het volgende geprobeerd:
• Paynes Gray, Van Gogh, NR. 708
• Een tipje Phthalo blauw, Van Gogh NR. 570

Ook dit mengresultaat komt heel behoorlijk overeen met de kleur indigo. Dat is het eigenlijk wel logisch. Het door mij gebruikte Paynes Gray (Van Gogh) is een mengkleur en de samenstelling komt aardig overeen met Indigo. Paynes gray bevat Ivoorzwart PBk 9, Phthalo blauw PB15 en violet quinacridone PV19.

Talens, Rembrandt, Indigo NR. 533. Ter vergelijk. Gemengd met tot twee tonen met Titaan Wit.

Indigo mengsel. Gemengd vanuit: Ultramarijn Blauw (PB29) met een beetje Ivoor Zwart (PBk9) en een tipje Phthalo Blauw (PB15)

Phthalo Blauw mengsel. Verkregen vanuit Paynes Gray en een tipje Phthalo Blauw (PB15).
Payned Gray bevat Ivoor Zwart (PBk9) en Phthalo Blauw (PB15) en een tipje violet (PV19).

Aanvulling:

Recept Indigo mengkleur door Old Hollandt:

Ivoorzwart + phthalo blauw + een tipje Magenta rood