INDISCH GEEL – BRILJANT HELDER GEEL

Indisch Geel – Een prachtige briljante glanzende goudgele kleur 

Van Indisch Geel werd lange tijd gedacht dat het gewonnen werd uit de urine van Indiase koeien. En nog steeds is het raadsel omtrent de oorsprong van het prachtige goudgele pigment niet opgelost. Inmiddels maken kunstenaars sinds jaar en dag gebruik van synthetische alternatieven die qua kleur identiek zijn aan hun natuurlijke tegenhanger.

Ik kocht Indisch geel van het merk W&N artist. Het is transparante verf. Onverdund is de verf “bruinachtig-oker” van tint. Je hebt er maar een tipje van nodig. De kleur is prachtig intens diep goudgeel en het glanst (luster) . Ik hoop dat het op de foto een beetje te zien is. Indisch geel wordt gemaakt met het organische pigment Hansageel.  Organische pigmenten gedragen zich als een min of meer transparant materiaal. Het „filteren” van het licht door organische pigmenten heeft tot consequentie dat organische pigmenten er meestal kleurzuiverder en kleursterker uitzien dan anorganische pigmenten.

Ter vergelijk, cadmiumgeel ziet er door de wijze van lichtweerkaatsing en het absorberen van het blauwe licht uit als een dekkende gele kleur en is minder glanzend en briljant.