KONINGSBLAUW … KOPEN OF MENGEN

Samenvattend:

Voor het schilderen van een onbewolkte lucht gebruik ik bij voorkeur Koningsblauw, Talens, Rembrandt, NR 517. Het is een mooie middentoon blauw, ideaal als basis. Ter vergelijk: ultramarijn blauw neigt naar violet en ceruleum blauw naar groen.  Koningsblauw is een dekkende verf. Met gebruik van een dikke tube kobaltblauw in studiekwaliteit samen met Titaanoxide Wit meng je met gemak een kleur die perfect overeenkomt met Koningsblauw. Kobaltblauw is een monogepigmenteerde verf (PB28). Deze blauwe kleur past goed bij een onbewolkte blauwe lucht.

Beperkt palet

Persoonlijk vindt ik het fijn als er niet te veel kleuren op mijn palet aanwezig zijn. Ik besteed dan ook meestal veel aandacht aan de selectie ervan. Met zo’n beperkt palet kun je soms verassend veel tinten mengen.

Het mengen van koningsblauw

Het koningsblauw van Talens, Rembrandt vermeldt de pigmenten PB28 / kobaltblauw en PW6 / titaanwit.
In de serie Talens, Van Gogh is kobaltblauw met pigment code PB28 leverbaar onder nr 511. De verf is half transparant. Deze verf is een studiekwaliteit en dus gunstig geprijsd. Met gebruik van titaanwit (Talens, Van Gogh) kun je het kobaltblauw lichter maken totdat de tint overeenkomt met het koningsblauw. Dat gaat heel makkelijk. Heb je liever een meer transparant koningsblauw … gebruik dan zinkwit.

Het mengen van een mooi koel grijs

Meng het kobaltblauw met een klein beetje gebrande sienna. Je verkrijgt dan een mooi donker zwart. Met wit meng je een helder grijs. Met een overmaat aan kobaltblauw wordt de kleur koeler. Echt prachtig en makkelijk toepasbaar in wolkenluchten zoals bij strand en zeegezichten.

Het mengen van een mooi groenachtig grijs

Meng het kobaltblauw met een klein beetje transparant oxide rood (Talens, Rembrandt NR. 378). Je verkrijgt dan een mooi donker grijs. Met wit meng je een meer helder grijs waarbij opvalt dat het neigt naar groen. Bij landschappen komt de kleur van het land terug in de onderzijde van de wolken. Dat is waar dit grijs goed past.

Je ziet dat het kobaltblauw, gemengd met titaanwit, qua kleur en intensiteit niet onder doet voor het koningsblauw.

Met het kobaltblauw en een tipje gebrande sienna maak je een mooi neutraal of blauwachtig (wolken)grijs. Toepasbaar bij strand en zeegezichten.

Met het kobaltblauw en een tipje transparant oxide rood maak je een mooi groenachtig (wolken)grijs. Geschikt voor bijvoorbeeld landschappen.