RIJKE KLEURSCHAKERINGEN DOOR HET MENGEN VAN INDISCH GEEL EN SEPIA

Sepia gemengd met Indisch Geel

Weer een berichtje over opvallend mooie mengkleuren. Dit keer door een klein beetje Sepia te mengen met Indisch geel.
Indisch geel is een bijzondere verf met transparante eigenschappen. Ik heb goede ervaringen met het merk Winsor & Newton Artist.

Let eens op de wijze waarop Indian Yellow in de kleurenkaart wordt weergegeven, namelijk met een verloop van geelbruin naar heldergeel. Dat is ook precies wat je met Indisch Geel kunt bereiken. Breng je de verf iets dikker op, direct uit de tube (massaverf), dan toont de verf okerbruin. Zodra je Indisch Geel met een medium iets verdunt en mager opbrengt zal de kleur veranderen in een helder krachtig briljant geel. Met dien verstande, als het transparante Indisch Geel wordt opgebracht over een heldere c.q. witte ondergrond. Indisch Geel lijkt daarom wel een beetje dichromatisch.

Indisch geel laat zich geweldig mengen met bruinen. Ik ontdekte dat het bijna zwarte semi transparante Sepia hierop geen uitzondering vormt. Meng je een klein tipje Sepia met Indisch geel dan verkrijg je prachtige kleurschakeringen. Mooi bijvoorbeeld voor weerspiegelingen en reflecties van zonlicht in water of onderwerpen met “luster” zoals messing en goud.

Ter vergelijk heb ik ook Sepia gemengd met Cadmium Geel. Er ontstaat direct een enigszins troebel egaal olijfgeel. Er zijn weinig kleurschakeringen te bereiken Althans, niet zo rijkgeschakeerd als met de combinatie Sepia en Indisch Geel.

Hopelijk zijn jullie hierover net zo enthousiast als ik.  🙂

Indisch Geel conform de kleurkaart

Cadmium Geel & Sepia

Indisch Geel & Sepia

Palet ter vergelijk van Indisch Geel versus Cadmium Geel