WITTE VERVEN – EIGENSCHAPPEN

TITAANWIT

Officiële naam: Titaan di-oxide oftewel Titanium(IV)oxide
Gangbare verfnaam: Titaanwit
Molecuulformule: TiO2
Pigment code: PW6
Pigmentnummer: 77975

Omschrijving:
Titanium(IV)oxide wordt gebruikt als pigment en wordt dan titaanwit genoemd. De deeltjes in het pigment titanium(IV)oxide zijn relatief groot. Dit heeft tot gevolg dat onderliggende kleurlagen toch door de verf heen kunnen schemeren. Het teruggekaatste gekleurde licht kan zich namelijk voortplanten in de holtes tussen de pigmentdeeltjes.

Om de reflectiecoëfficiënt verder te verhogen kan een verffabrikant ervoor kiezen om door het titanium(IV)oxide een ander, minder wit, maar fijner pigment te mengen. Bijvoorbeeld: Royal Talens gebruikt –   PW6 (titaniumdioxide) + PW4 (Zinkoxide).

ZINKWIT

Officiële naam: Zinkoxide
Gangbare verfnaam: Zinkwit
Molecuulformule: ZiO
Pigment code: PW4
Pigmentnummer: 77947

Omschrijving:
Zinkoxide wordt gebruikt als pigment en wordt dan zinkwit genoemd. De deeltjes in het pigment zinkoxide zijn relatief klein. Zinkwit is een meer transparante verf die heel geschikt is om met gekleurde verven te mengen. Hierbij blijft de kleurkracht behouden. Ook in combinatie met glaceertechnieken presteert zinkwit goed.

GEMENGD WIT

Officiële naam: Gemengd wit
Gangbare verfnaam: Gemengd Wit (Soft Mixing White)
Molecuulformule: TiO2 + ZiO
Pigment code: PW6 + PW4
Pigmentnummer: 77975 + 77947

Omschrijving:
Gemengd wit combineert de eigenschappen van het dekkende titaanwit en het half transparante zinkwit. Je gebruikt het in de toplagen van het schilderij.

TRANSPARANT WIT

Officiële naam: Transparant wit / gemaakt met de pigmenten Zinkoxide + Titaan di-oxide
Gangbare verfnaam: Transparant wit / gemaakt met de pigmenten Zinkwit + Titaanwit
Molecuulformule: ZiO + TiO2
Pigment code: PW4 + PW6
Pigmentnummer: 77947 + 77975

Omschrijving:
De pigmentdeeltjes van transparant wit zijn relatief klein. Transparant wit is de meest transparante verf onder de “witten”. Deze verf wordt gebruikt in de toplaag. Je kunt er mee glaceren waarmee een rokerige/dampachtige/mistige sfeer wordt bereikt.  Ook kun je partijen oplichten waarbij het transparant wit wordt gemengd met andere transparante verven.