PAARS – PURPER – VIOLET – MAGENTA ….. WAT IS HET VERSCHIL

PAARS – PURPER – VIOLET – MAGENTA… WAT IS HET VERSCHIL?

Terwijl het moeite kost om het onderscheid tussen paars, purper, violet en magenta te omschrijven weten velen goed in te schatten welke specifieke kleur hoort bij lavendel, mauve, moerbei, orchidee, wijn, sangria en dopheide.

Voor schilders is een paarsachtige tint erg interessant. Het is een tint die we kunnen kleuren naar koel waarbij blauw overheerst of naar warm waarbij rood overheerst. In grijzen kun je prachtige overgangstinten mengen, goed toepasbaar zoals bijvoorbeeld bij vleeskleuren van portretten en naakten. Ook in donkere wolkenluchten zoals bij landschappen en zeegezichten is het een welkome kleur op het palet. En paars leent zich erg goed voor de donkere tonen zoals schaduwpartijen.

Paars mengde ik met het naar rood neigend ultramarijn blauw en het naar blauw neigend alizarin crimson rood. Maar ik miste een bepaalde tint, een bepaald timbre, passend bij een vroege winterse deemstering. Ik ondekte het violet. Het blijkt vanuit de basistinten een niet makkelijk mengbare kleur te zijn. Ik kocht dioxazine violet en ben daar nu leuk mee aan het stoeien. Een mooie aanleiding om dit bericht te schrijven.

Paars

Engelse vertaling = ???

 • Paars is een verzamelnaam voor alle kleuren die zich bevinden tussen rood en violet. Paars is een roodachtig blauwe of blauwachtig rode kleur waarvan de grenzen niet duidelijk vastliggen.
 • De kleur die de meeste mensen paars zullen noemen ligt ergens tussen violet en magenta en is daarmee een extraspectrale kleur. Simpel gezegd, het betekent dat we gelijktijdig een bauwe en een rode tint zien. Ons brein maakt daar dan een paarsachtige tint van.
 • Alle extraspectrale kleuren (paarse kleuren) kunnen worden verkregen door het mengen van violet en rood. Uiteraard in combinatie met wit en een donkere tint (lees meer …)
 • Er is overlap met kleuren als lila (lichtpaars), roze en purper.
Perceptie van Kleur - Paars Spectrum - Violet - Purper - Magenta
Palet - Violet Kleur-schakeringen

Violet

Engelse vertaling = Violet

 • Violet is een kleur aan de rand van de regenboog op de tegenovergestelde zijde van rood. Op het elektromagnetisch spectrum ligt violet tussen 420 en 380 nm.
 • Extreem Violet is de violettint op de uiterste grens van de menselijke perceptie van kleur, op het kleurenspectrum gelegen op ongeveer 380 nanometer.
 • Violet vormt een uitzondering, het is geen extraspectrale kleur maar een kleurperceptie die ontstaat wanneer een monochromatisch licht door ons oog zowel als rood als blauw wordt gezien. Onze kleurperceptie wordt dan benoemd als “violet”.
 • In olieverf kun je violet kopen van ondermeer Winton of W&N Artist onder de naam dioxazine violet. Het is een prachtige verf met heel veel kleurkracht.

Purper

Engelse vertaling = purple

 • Purper is een kleur op de kleurencirkel midden tussen violet en magenta.
 • Het is een extraspectrale kleur. Dat betekent dat purper gemengd kan worden met rood en blauw of met violet en blauw.
 • In de oudheid werd de kleurstof purper verkegen vanuit purperslakken. Onder de schaal bevindt zich een klier die vocht afscheidt. Bij blootstelling aan zonlicht ontstaat een blauw-rood-achtige tint. Voor het verkrijgen van 500 gram verfmassa moesten zo’n 30.000 purperslakken uit zee opgedoken worden. Het kostbare purper werd dan ook voornamelijk toegepast voor kleding (toga’s) van welgestelden en hoogwaardigheidsbekleders.
 • Tegenwoordig zijn er uitstekende stabiele synthetisch vervaardigde verven in de handel. Voorbeeld: Ultramarijn Violet, Pigmentcode PV15.
Palet - Magenta kleurschakeringen

Magenta

Engelse vertaling = Magenta

 • Magenta is een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood, roodachtig paars of mauve-achtig karmozijn.
 • Magenta is een extraspectrale kleur, een kleur die niet voorkomt in het elektromagnetisch spectrum. De zuivere kleur magenta kan slechts worden verkregen door gelijke hoeveelheden van rood en violet licht te mengen: magenta licht bestaat niet.
 • Magenta is te koop als olieverf. Bijvoorbeeld van Old Hollandt. Het pigment quinacridone heeft pigmentcode PR122.
 • Sommige schilders kiezen voor een modern palet met zogenaamde CMY-kleuren. Dit staat voor: Cyan, Magenta, Yellow. Lees meer …

Violet:

In deze curve zien we de spectrale gevoeligheid van de S (blauw), M (groen) en L (rood) kegeltjes van het oog/netvlies.
Monochromatisch violet licht activieert zowel blauwe als rode kegeltjes. In onze hersenen resulteert dat in de kleurperceptie Violet.

Purper:

In deze curve zien we de spectrale gevoeligheid van de S (blauw), M (groen) en L (rood) kegeltjes van het oog/netvlies.
Gelijktijdig zicht van monochromatisch blauw en rood licht resulteert in onze hersenen in de kleurperceptie Purper.

Spectrum Magenta

Magenta:

In deze curve zien we de spectrale gevoeligheid van de S (blauw), M (groen) en L (rood) kegeltjes van het oog/netvlies.
Gelijktijdig zicht van monochromatisch violet en rood licht resulteert in onze hersenen in de kleurperceptie Magenta.